Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Σε κίνδυνο η Αεροπορία εξαιτίας της έλλειψης πιλότων

(Ένοπλες Δυνάμεις Βοσνίας - Ερζεγοβίνης)

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (AFBiH) πρόσφατα παρέλαβαν τέσσερα νέα ελικόπτερα Huey II από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

Η απόκτηση αυτών των αεροπορικών μέσων αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για τον αεροπορικό στόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα ως προς το ποιος θα χειρίζεται αυτά τα ελικόπτερα όπως και παρόμοια αεροσκάφη. Εάν οι αρχές δεν αναλάβουν δράση τα στατιστικά για τα επόμενα χρόνια είναι αμείλικτά, η Αεροπορία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα μπορούσε να έχει σοβαρό πρόβλημα και το προσωπικό αυτό θα πρέπει να βρεθεί μέσω δανεισμού από τον εξωτερικό.

Ο Συνταγματάρχης Σενάντ Μάσοβιτς, επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των ΕΔ, δήλωσε: «Είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο κατά τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, φυσικά, αυτό είναι μόλις το πρώτο έργο, αναμένουμε τα επόμενα έργα που θα αυξήσουν την ικανότητα της συνολικής επιχειρησιακής λειτουργίας και των δυνατοτήτων των ΕΔ ως την μόνη νόμιμη Στρατιωτική Δύναμη».

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρέλαβε τα ελικόπτερα Huey II, αλλά τα παλιά προβλήματα παρέμειναν. Έλλειψη προσωπικού, κυρίως πιλότων. Οι χειριστές έχουν προειδοποιήσει για αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια. Η Αεροπορία στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει καταρρεύσει και οι ΕΔ της χώρας δεν μπορούν να αποφύγουν την ίδια κατάληξη. Η τελευταία οργανωμένη εκπαίδευση πιλότων έγινε το 1989. Η διαδικασία της εκπαίδευσης είναι δαπανηρή και περίπλοκη και διαρκεί κατά μέσο όρο 5 χρόνια. Και όλα αυτά επειδή οι αερολέσχες κατά βάση έχουν καταρρεύσει και οι κρατικοί θεσμοί δεν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, επεσήμανε ο συνομιλητής.

Εκπαίδευση χειριστών των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στα ελικόπτερα Huey II στο Ft. Worth, Τέξας στις ΗΠΑ. (Ένοπλες Δυνάμεις Βοσνίας – Ερζεγοβίνης)

Ο Ομέρ Κούλιτς, μηχανικός αεροσκαφών και εκπαιδευτής πτήσεων, δήλωσε: «Μπορεί να υπάρχουν δύο, τρείς ιδιωτικές σχολές πιλότων που εκπαιδεύουν νέους πιλότους, αλλά αυτό αφορά αυτούς, θα έλεγα είναι για τα αγόρια του μπαμπά. Υπάρχει επίσης πρόβλημα στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, έχουν ήδη αρκετά ελικόπτερα, αλλά δεν έχουν πιλότους, δεν έχουν εκπαιδευτεί σε ολόκληρη την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οπότε οι αερολέσχες ως βασική εκπαίδευση έχουν εκλείψει, είναι μια ακριβή δραστηριότητα και δεν υπάρχει επιλογή κατά την εκπαίδευση».

Αναγκαστικά, το προσωπικό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εκπαιδεύεται στο εξωτερικό και κάποιοι από αυτούς παραμένουν εκεί. Η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας είναι τέτοια που διαθέτουν 42 ελικόπτερα διαφόρων τύπων, αλλά η απογείωση τους εξαρτάται από την άρτια κατάσταση τους και πολλά είναι αρκετά παλιά. Το υπουργείο άμυνας της χώρας διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός πιλότων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι επαρκής για τις αεροπορικές δραστηριότητες, αλλά δεν αναφέρει τον αριθμό των πιλότων. Επιβεβαιώνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των πιλότων υπερβαίνει τα 40 έτη.

(Ένοπλες Δυνάμεις Βοσνίας – Ερζεγοβίνης)

Λόγω της φυσικής αποχώρησης προσωπικού, όπως η συνταξιοδότηση, είναι απαραίτητη η συνεχής ανανέωση των πιλότων. Μέχρι στιγμής, η εκπαίδευση των πιλότων έχει πραγματοποιηθεί με την βοήθεια των χωρών εταίρων όπως οι: Τουρκία, Ελλάδα, Σερβία και Κροατία. Η δυνατότητα εκπαίδευσης ιπτάμενων στις Στρατιωτικές Σχολές των χωρών εταίρων εξαρτάται από τις διακρατικές αμυντικές συμφωνίες ή τη δυνατότητα της εν λόγω χώρας να προσφέρει θέσεις για την εκπαίδευση των πιλότων.

Ο Πέτερ Βοΐνοβιτς, συντάκτης του αεροπορικού ιστοτόπου – πύλης Tango-Six, δήλωσε: «Νομίζω ότι στη χειρότερη περίπτωση, θα πρέπει να προσλάβουν πιλότους από το εξωτερικό, ώστε όλες αυτές οι αμυντικές προμήθειες που είναι ακριβές, αλλά πολύ χρήσιμες, να μην κινδυνεύσουν λόγω του σημερινού υπαρκτού προβλήματος της έλλειψης πιλότων».

Είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι οι ΕΔ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν Υπολοχαγούς ως στρατιωτικούς πιλότους, ενώ κάποιοι από αυτούς θα εκπαιδευτούν ως χειριστές ελικοπτέρων. Προς το παρόν, όλα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Μέχρι τότε, οι εκκλήσεις για νέους πιλότους θα γίνουν επίμονες.

Τέσσερα ελικόπτερα Huey II παραλήφθηκαν από τις ΗΠΑ

Τα τέσσερα ελικόπτερα γενικής χρήσης Huey II, που δώρισαν οι ΗΠΑ, έφτασαν στο αεροδρόμιο του Σεράγεβου από το Χάντσβιλ της Αλαμπάμα στις 4 Δεκεμβρίου 2021 με ένα ουκρανικό αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών An-124, όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην ιστοσελίδα τους την ίδια ημέρα. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός χειριστής του Huey II.

Ελικόπτερα Huey II εκφορτώνονται από αεροσκάφος An-124 στο αεροδρόμιο του Σεράγεβου. (Ένοπλες Δυνάμεις Βοσνίας – Ερζεγοβίνης)

Τα 4,36 εκατ. δολάρια από την συνολική αξία των 38,5 εκατ. δολαρίων της προμήθειας πληρώθηκαν με εθνικά κονδύλια και τα υπόλοιπα με αμερικανικά κονδύλια στο πλαίσιο των προγραμμάτων Foreign Military Financing και Foreign Military Sales.

Τα Huey II, τα οποία έχουν διετή εγγύηση και είναι εξοπλισμένα με βαρούλκα διάσωσης, θα εδρεύουν στην αεροπορική βάση Ραϊλόβατς κοντά στο Σεράγεβο και θα εκτελούν στρατιωτικές αποστολές και αποστολές βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων αερομεταφορών, ιατρικών αεροδιακομιδών, πυρόσβεσης και έρευνας και διάσωσης.

Πηγή: bhrt.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.