Βουλγαρία: Εγκρίθηκε η αγορά νέων περιπολικών πλοίων από την Γερμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την 6η Νοεμβρίου στον ιστότοπο “Bulgarian Military”, το βουλγαρικό υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) έχει λάβει έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο για να αγοράσει δυο νέα δομοστοιχειωτά περιπολικά πλοία τύπου ανοιχτής θαλάσσης (OPV) από την γερμανική εταιρεία Lürssen.

Ένα OPV ουσιαστικά είναι ένα περιπολικό πλο;oο συνήθως μικρότερου μεγέθους από μια κορβέτα και ενδεχομένως από τις πυραυλακάτους και τις τορπιλακάτους, αν και κάποια OPV είναι μεγάλα σαν τις φρεγάτες. Τα περιπολικά πλοία ανοιχτής θαλάσσης είναι συνήθως τα μικρότερα πλοία στον στόλο ενός Ναυτικού που είναι αρκετά μεγάλα και αξιόπλοα για να περιπολούν στις παράκτιες περιοχές και στον ανοιχτό ωκεανό.

Τον Απρίλιο 2019, ο ιστότοπος MilMag ανακοίνωσε ότι τρείς εταιρείες είχαν υποβάλλει προσφορές ανταποκρινόμενες στον βουλγαρικό διαγωνισμό για τρία νέα περιπολικά πλοία. Οι τρείς υποψήφιοι ήταν η γερμανική Lürssen με την τροποποιημένη σειρά πλοίων OPV 80/85/90, η ιταλική Fincantieri με την κορβέτα κλάσης Αμπού Ντάμπι και το τοπικό ναυπηγείο MTG Dolphin που προσέφερε την τροποποιημένη έκδοση της κορβέτας πολλαπλού ρόλου K-90.

Σύμφωνα με το MilMag.eu, το βουλγαρικό Ναυτικό είχε απαίτηση για δύο δομοστοιχειωτά, πολλαπλών ρόλων περιπολικά πλοία, τα οποία θα είχαν την ικανότητα εκτέλεσης διαφόρων τύπων αποστολών όπως αντιπλοϊκές και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την βουλγαρική εφημερίδα “Capital” η σύμβαση για τα νεα OPV θα είναι άξιας 984 εκατομμυρίων λέβα (€503 εκατ.). Η αποπληρωμή πρέπει να γίνει σε αρκετές δόσεις και θα ολοκληρωθεί σε εννιά έτη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το βουλγαρικό Υπ.Αμ. αιτήθηκε ένα πλοίο που θα είναι οπλισμένο με ένα ναυτικό πυριόβολο 76 χλστ, αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, τορπίλες χαμηλού βάρους και συστήματα εγγύς προστασίας για την προστασία του. Το πλοίο θα πρέπει, επίσης, να διαθέτει ελικοδρόμιο που θα υποστηρίζει ενα μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο.

Η γερμανική εταιρεία Lürssen εξέλιξε τρεις τύπους OPV συμπεριλαμβανομένων των OPV 80, 85 και 90. To OPV 90 μπορεί να οπλιστεί με ενα ναυτικό πυροβόλο 76 χλστ, 4 αντιπλοικούς πυραύλους MM40 EXOCET ή RBS 15 ή NMS, ενα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα VLS Mk56 ή RIM-116 RAM, δυο συστήματα παραπλάνησης (MASS ή SWKS), δυο τηλεχειριζόμενα αυτόματα πυροβόλα 20 χλστ και δυο πολυβόλα .50 M2HB.

 

Πηγή: navyrecognition.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.