Βρετανία: F35B και Typhoon FGR4 από 8 Μοίρες κατέρριψαν 53 UAV σε άσκηση μαζικών βολών αέρος-αέρος (βίντεο)

Στιγμιότυπο απο το βίντεο που αποδέσμευσε η RAF (@RoyalAirForce/Twitter)

Η Βασιλική Αεροπορία (RAF) της Βρετανίας διεξήγαγε μια 10ήμερη άσκηση μαζικών βολών αέρος-αέρος στην οποία συμμετείχαν οχτώ διαφορετικές Μοίρες. Στόχος της άσκησης ήταν η δοκιμή πυραύλων αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς με στόχο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ).

Αεροσκάφη Typhoon FGR4 και F-35B Lightning της RAF έλαβαν μέρος σε μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις μαζικών βολών αέρος-αέρος που διεξήγαγε η RAF. Η άσκηση έλαβε χώρα πάνω από τα θαλάσσια ύδατα στο πεδίο βολής αεροπορικών όπλων του νησιωτικού συμπλέγματος Εβριδων. Στην εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετείχαν πιλότοι Typhoon από τις Μοίρες 1(F), II(AC) και IX(B) που εδρεύουν στην αεροπορική βάση RAF Lossiemouth, καθώς και από την 3(F) και την 41η Μοίρα Δοκιμών και Αξιολόγησης που εδρεύουν στην RAF Coningsby, σε συνεργασία με F-35B Lightning από τις 207 και 617 Μοίρες που εδρεύουν στην RAF Marham.

Δεκάδες ΜΕΑ Banshee χρησιμοποιήθηκαν ως στόχοι κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σύμφωνα με την RAF, τουλάχιστον 53 ΜΕΑ καταρρίφθηκαν με ακρίβεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα ΜΕΑ Banshee είναι ειδικά σχεδιασμένα για να λειτουργούν ως εναέριοι στόχοι για τους πιλότους ώστε να δοκιμάζουν τις ικανότητες τους και τις δυνατότητες των όπλων τους.

Παρόλο που η άσκηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, μόλις πρόσφατα η RAF εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της, μαζί με τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν τους πιλότους να στοχεύουν τα ΜΕΑ με ακρίβεια. Η RAF δημοσίευσε μια ανακοίνωση μαζί με τα πλάνα λέγοντας ότι: «Από την μεταφορά και την φόρτωση των αληθινών όπλων στα αεροσκάφη, μέχρι την πτήση των αεροσκαφών στο πεδίο βολής εναερίων όπλων, η ενοποίηση του προσωπικού και αεροσκαφών από όλη την χώρα ήταν το κλειδί για την επιτυχία της δραστηριότητας».

Τα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιήσαν πυραύλους ASRAAM (Advanced Short Range Air-to-Air Missile) με καθοδήγηση μέσω υπερύθρων και τους πυραύλους Meteor με ramjet (αυλοαεριωθητήρα) και καθοδήγηση μέσω ραντάρ για τον εντοπισμό και την κατάρριψη των στόχων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της άσκησης χρησιμοποιήθηκε και ο προηγμένος πύραυλος μέσου βεληνεκούς αέρος-αέρος (AMRAAM).

Το Typhoon FGR4 είναι μια ειδική παραλλαγή του Eurofighter Typhoon για την RAF, ενός ευρωπαϊκού πολυεθνικού δικινητήριου μαχητικού αεροσκάφους που αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία των Airbus, BAE Systems και Leonardo. Πρόκειται για ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς, ικανό να αναπτυχθεί σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας αστυνόμευσης, της υποστήριξης της ειρήνης και των συγκρούσεων υψηλής έντασης.

Από την άλλη πλευρά, το F-35B Lightning είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το οποίο η RAF χρησιμοποιεί μαζί με τα Typhoon. Οι δυνατότητες του F-35B περιλαμβάνουν πλήγματα αέρος-επιφανείας, συλλογή πληροφοριών, ηλεκτρονικό πόλεμο και αποστολές αέρος-αέρος. Η RAF διαθέτει τουλάχιστον 138 μαχητικά αεροσκάφη F-35B Lightning τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία από το 2018, τα αεροσκάφη αντικατέστησαν τα παλιά αεροσκάφη McDonnell Douglas Harrier II της RAF.

Το F-35B Lightning κατηγοριοποιείται ως μαχητικό αεροσκάφος στέλθ, καθώς συνδυάζει τη χρήση προηγμένων αισθητήρων και συστημάτων αποστολής με τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας. Επιπλέον, το αεριωθούμενο αεροσκάφος είναι ενσωματωμένο με αισθητήρες και η σύντηξη αισθητήρων και η σύνδεση δεδομένων του παρέχουν στους πιλότους πρωτοφανή επίγνωση της τακτικής κατάστασης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Aξίζει η χρησιμοποίηση αυτών των πυραύλων εναντίον MALE! Αλλά θέλει και απόθεμα να έχουμε.

    Θυμάμαι πριν 15 χρόνια και παραπάνω να είχε πυροδοτήσει και η Π.Α αρκετούς πυραύλους σε άσκηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.