Walther WA2000 Τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτή

Walther WA2000

Το WA 2000 της Γερμανικής WALTHER αποτελεί παράδειγμα φορητού όπλου, που μοιάζει να προέρχεται απο την εποχή του “Πολέμου των Άστρων”. Η εμφάνιση του όπλου αυτού ταιριάζει περισσότερο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, παρά στην αντίληψη που υπάρχει σήμερα για τα όπλα. Έχει σχεδιαστεί ειδικά ως τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή. Η WALTHER, όμως επέλεξε να μη λάβει υπόψη τίποτα από όσα ίσχυαν για τέτοια όπλα και άρχισε από το μηδέν.

Το σημαντικότερο τμήμα του καινοτόμου σχεδιασμού είναι αυτό της κάννης. Η WALTHER αποφάσισε να τη σταθεροποιήσει εμπρός και πίσω, ώστε να μην ανασηκώνεται από την ευθεία του στόχου λόγω της ροπής που δημιουργείται καθώς η βολίδα επιταχύνει μέσα της. Φέρει επίσης επιμήκεις αυλακώσεις σε όλο το μήκος της. Αυτές αυξάνουν την ψυχόμενη επιφάνεια, αλλά και μειώνουν τις δονήσεις κατά τη βολή, οι οποίες μπορεί να κάνουν τη βολίδα να παρεκκλίνει.

Walther WA2000

Oι σχεδιαστές επέλεξαν μηχανισμό με αέρια, ώστε το κλείστρο να χρησιμοποιείται όσο το δυνατό λιγότερο. Για μείωση της ανάκρουσης, η κάννη είναι ευθυγραμμισμένη με τη ράχη του κορμού. Έτσι το στόμιο της δεν ανασηκώνεται κατά τη βολή.

Αυτά οδήγησαν σε ένα ασυνήθιστο αλλά λογικό σχήμα, το οποίο έχει και άλλες ιδιότητες. Είναι συμπαγές και κοντύτερο και άρα πιο εύχρηστο από συμβατικά όπλα της κατηγορίας αυτής. Ο μηχανισμός αερίων βρίσκεται πίσω από το σύστημα της σκανδάλης, κάτι που σημαίνει ότι η θυρίδα αποβολής του κάλυκα βρίσκεται κοντά στο χρήστη.

Για μείωση του προβλήματος αυτού σχεδιάστηκαν εκδόσεις για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες. Το τελείωμά του είναι πολύ προσεγμένο. Το κάλυμμα του κοντακίου και τα μαξιλαράκια παρειών ρυθμίζονται, ενώ υπάρχει και καλοσχεδιασμένη λαβή πιστολιού που βοηθά στην ευστάθεια κατά τη βολή.

Walther WA2000

Συνήθως, φέρει τηλεσκοπική διόπτρα Schmidt & Bender με μεγέθυνση Χ2,5 έως Χ10, μπορεί όμως να εξοπλιστεί και με άλλους τύπους. Η WALTHER θεωρεί ότι τα καλύτερα φυσίγγια ήταν τα Winchester Magnum 7,62 χλστ, και η θαλάμη του WA 2000 σχεδιάστηκε ειδικά για αυτά. Το όπλο όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα Νατοικά πυρομαχικά ίσου διαμετρήματος ή τα Ελβετικά 7,5 χλστ, υπό την προϋπόθεση ότι θα τροποποιηθούν το ουραίο και οι ραβδώσεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ: 300 WIN MAG-7,62×51-7,5×55 SWISS
  • ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 905 ΧΛΣΤ
  • ΜΗΚΟΣ ΚΑΝΝΗΣ: 650 ΧΛΣΤ
  • ΒΑΡΟΣ: 6,95 ΚΙΛΑ
  • ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΞΟΔΟΥ: 860 ΜΔΕΥΤ
  • ΓΕΜΙΣΤΗΡΑΣ: 5-20 ΦΥΣΙΓΓΙΑ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΟ ΑΕΡΙΩΝ.

H πηγή του κειμένου και των φωτογραφιών είναι το: guns-gr.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.