Πτήση και Διάστημα: “Γιατί πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστούν τα F-16 της ΠΑ;”

Από το https://www.ptisidiastima.com

[dropcap size=small]Ε[/dropcap]δώ και αρκετό καιρό, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 είναι στην πρώτη γραμμή της αμυντικής επικαιρότητας. Είναι ίσως το μόνο πρόγραμμα της πολεμικής αεροπορίας τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει τύχει τόσο ισχυρής υποστήριξης από τους επιτελείς της. Απλά δεν έχει τύχει τόσο υψηλής «δημοσιότητας», όσο ίσως το ανύπαρκτο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35, που το θυμηθήκαμε όταν τα -ξανά- παρήγγειλε μαχητικά 5ης γενιάς η Τουρκία. Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 δεν είναι απλά πρώτης προτεραιότητας, είναι καθοριστικής σημασίας για την διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας πάνω από το Αιγαίο και την ικανότητα της ΠΑ να ανταπεξέλθει σε ένα σύγχρονο και απαιτητικό πεδίο της μάχης. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε όμως τα πράγματα με μια σειρά…

Τα μαχητικά F-16 ήταν αλλά και συνεχίζουν να είναι ο κορμός της πολεμικής αεροπορίας. Αυτή τη στιγμή στις τάξεις της υπηρετούν 155. Τα πλέον σύγχρονα είναι αυτά τα οποία αγοράστηκαν το 2005 επί κυβερνήσεως Κωσταντίνου Καραμανλή (F-16C Block52+ Adv), τα οποία φέρουν ραντάρ τύπου APG-68v9 και σύστημα ζεύξης δεδομένων τύπου Link 16 (ήταν και η τελευταία αγορά F-16). Πρέπει δε να τονίσουμε πως τα  F-16  της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι πλέον στο επίπεδο των ελληνικών Blk52+ Adv, στο σύνολό τους με Link 16.

Φυσικά δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξε αντίλογος από διάφορους «αρμόδιους» ή «εντελώς αναρμόδιους» στην Ελλάδα. Θα λέγαμε ότι είναι λογικό, καθώς ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι το μόνο πρόγραμμα που θα τρέξει σχεδόν «υποχρεωτικά», καθώς όπως είπαμε είναι «μονόδρομος». Έτσι κάποιοι θυμήθηκαν τα F-15, και τις τρομερές ικανότητές του στον πεδίο της μάχης. Φυσικά κανείς δεν τους είπε πως με τα χρήματα του εκσυγχρονισμού αγοράζουμε 12-14 καινούργια F-15 ή πως διαθέσιμα μεταχειρισμένα F-15 δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ ούτε για δείγμα (και τα οποία ΑΝ τα παίρναμε, θα απαιτούσαν ΚΑΙ δομικό εκσυγχρονισμό, εκτός της εγκατάστασης νέου ραντάρ AESA).

Υπήρχαν και οι τελείως γραφικοί που δεν θέλουν κανέναν εξοπλισμό, «αρκετά φονικά» όπλα έχουμε, οπότε μπορούμε να βασιζόμαστε για την άμυνά μας στην καλοσύνη των γειτόνων μας, αλλά στο ΝΑΤΟ («που δολοφονεί λαούς» ενίοτε) και τους Αμερικανούς.

Κάποιοι άλλοι επανέφεραν το τελείως ανύπαρκτο (ανυπόστατο στα όρια της «αερολογίας») θέμα των ρωσικών υπερμαχητικών Su-35S. Προφανώς με την παράλληλη αντικατάσταση των F-4E από Su-34 (από την στιγμή που κάποιοι άρχισαν την πλάκα, ας την συνεχίσουμε εμείς)…

Ενώ άλλοι πρότειναν την χρήση των κονδυλίων στην αγορά ΝΜΑ (Rafale, Gripen, F-35 κοκ), χωρίς να καταλαβαίνουν πως με αυτό τον τρόπο ζητούν πολεμική αεροπορία 20-30 κύριων μαχητικών… Αν θέλουμε υψηλούς αριθμούς ικανών μαχητικών που θα μπορούν να εκτελέσουν τις αποστολές της ΠΑ στις δεκαετίες που θα έρθουν, χρειαζόμαστε τον εκσυγχρονισμό των F-16. Και τον χρειαζόμαστε ΤΩΡΑ.

Καθώς πολύ συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για το Link 16 και την δικτύωση των μαχητικών, ειδικά από την ιστοσελίδα μας, θα πούμε ότι επιτρέπει την μεταφορά τακτικής εικόνας από έναν χρήστη σε έναν άλλο, χωρίς ανάγκη για «φωνητική περιγραφή». Έτσι, ένα F-16 μπορεί να μοιράζεται την εικόνα που έχει στο ραντάρ του με ένα άλλο F-16, με μια φρεγάτα του ΠΝ, μια πυροβολαρχία MM40 Exocet, ενώ θα μπορεί αντίστροφα να «βλέπει» τι συμβαίνει γύρω του από ένα EMB-145 AEW. Σκεφτείτε την περίπτωση να πλησιάζει νησί του Αιγαίου ή τις μικρασιατικές ακτές με το ραντάρ εκτός λειτουργίας, ή χωρίς δυνατότητα απεικόνισης της τακτικής κατάστασης (λόγω του πολύ χαμηλού ύψους πτήσης), αλλά ο πιλότος να συνεχίζει να έχει πλήρη τακτική εικόνα του τι συμβαίνει στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, ή και όλο το Αιγαίο. Είναι η ουσιώδης διαφορά του «ξέρω τι θα αντιμετωπίσω» με το «πλέω στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Τα ελληνικά οπλικά συστήματα που μπορούν να διασυνδεθούν στο Link 16 είναι τα F-16 (μετά τον εκσυγχρονισμό τους), τα EMB-145 AEW Erieye, τα Patriot, ενώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλα όπως τις φρεγάτες του ΠΝ (όταν κι αν εκσυγχρονιστούν), τις πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών πυραύλων κοκ. Τονίζουμε αρκετές φορες το θέμα EMB-145,γιατί θεωρείται ένα σύστημα με πολύ καλές δυνατότητες, ειδικά στο εντοπισμό «δύσκολων» στόχων (ειδικά στις τελευταίες εκδόσεις του).

Το βασικότερο «συστατικό» του μελλούμενου εκσυγχρονισμού των F-16, είναι το ραντάρ τύπου AESA AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR). To τελευταίο μοιράζεται την τεχνολογία του ραντάρ του F-35, κι έχει ήδη επιλεγεί από την Κορέα και την Ταϊβάν (η είδηση εδώ) για την τοποθέτησή του στα F-16 των χωρών αυτών. Επίσης πρόσφατα και η USAF το επέλεξε για τα F-16 της ANG και της AFR (η είδηση εδώ).

Η εισαγωγή σε υπηρεσία ενός ραντάρ AESA σε μαχητικό αεροσκάφος στο Αιγαίο θα φέρει μια σημαντική «τροποποίηση» στην αεροπορική ισορροπία της περιοχής. Φυσικά και η τουρκική αεροπορία θα έχει «κάποιον» αριθμό F-35A με ικανότατο ραντάρ AESA AN/APG-81, αλλά ο κύριος όγκος των τουρκικών μαχητικών, τα 250+ F-16 θα είναι στο APG-68v9.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αύριο οι Τούρκοι δεν θα εγκαταστήσουν AESA και στα δικά τους μαχητικά (και μάλιστα σχετικά εύκολα), αλλά εκτίμησή μας είναι πως δεν θα το κάνουν. Θα προτιμήσουν ίσως να το κάνουν στο απώτερο μέλλον, προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, όταν η ASELSAN θα έχει πλέον στην γκάμα της ένα ικανό AESA GaN, αλλά αυτό είναι ακόμη σε -πρώιμη- ανάπτυξη (η είδηση εδώ).

Τα ελληνικά F-16, όταν εκσυχρονιστούν, δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα μαχητικά 4,5 γενιάς. Θα χρειαστούν σίγουρα ένα νεότερο και ικανότερο σύστημα αυτοπροστασίας, αλλά αυτό μπορεί να προέλθει και από αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος, που άλλωστε ικανοποιεί την ΠΑ. Τα όπλα τους δεν θα διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν στο οπλοστάσιό τους σήμερα, πράγμα που σημαίνει αξιοποίηση όλων των -αιματηρών- επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις αγορές οπλισμού.

Οι περισσότεροι θα αναρωτιούνται αν μπορούν τα εκσυγχρονισμένα F-16 (F-16V) να αντιμετωπίσουν τα F-35A της τουρκικής αεροπορίας. Η απάντηση είναι απλή, το F-35A είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς, το F-16V είναι 4,5ης. Το πρώτο μπορεί να προσεγγίζει αθόρυβα, με κορυφαίους αισθητήρες και συστήματα fusion των πληροφοριών, ο πιλότος του πολύ «άνετα» και ξεκούραστα να πλήττει τον αντίπαλο. Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί το σύγχρονο πεδίο της μάχης δεν είναι μια απλή αερομαχία, ενός εναντίον ενός, που κερδίζει ο καλύτερος. Δεν είναι πλέον Spitfire vs Me-109, F-86 vs MiG-15, F-4C vs MiG-21F. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας εναντίον ενός άλλου.

Τα σημερινά F-16 έχουν μικρες πιθανότητες επιβίωσης απέναντι σε ένα αντίπαλο που ανάμεσα στα άλλα υπερσύγχρονα οπλικά του συστήματα διαθέτει και F-35A, αυτό είναι ξεκάθαρο. Τα F-16V, με ένα πολύ ισχυρό και ικανό ραντάρ AESA, με Link 16 που θα λαμβάνει τακτική εικόνα από το ικανότατο ΕΜΒ-145 AEW Erieye (που με την σειρά του μπορεί επίσης να εκσυγχρονιστεί), με νέα όπλα (θα τα δούμε στην συνέχεια), και νέα συστήματα (κι αυτά αμέσως μετά θα τα δούμε) έχει πλέον αρκετές πιθανότητες να εντοπίσει αλλά και να πλήξει ένα μαχητικό stealth, ενώ θα έχει σημαντικά υπέρτερες ικανότητες απέναντι σε «άλλα» μαχητικά 4ης και 4,5ης γενιάς.

H Boeing έχει άποψη επί του συγκεκριμένου θέματος (το έχουμε αναλύσει εκτενώς εδώ). Τα μαχητικά 4,5ης γενιάς μπορούν να επιβιώσουν στην μάχη αν ισχύουν 3 (+ 1) κανόνες. Ισχυρό ραντάρ, ικανό σύστημα αυτοπροστασίας, και IRST (υπάρχει κι ένας τέταρτος, αλλά θα το συζητήσουμε στο τέλος). Το F-16V δεν έχει IRST, τα μόνα F-16 με ενσωματωμένο IRST είναι τα Block 60 των ΗΑΕ. Εκεί όμως έρχεται η ίδια η Lockheed Martin να δώσει την λύση «στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια» στην ΠΑ με την δημιουργία του F-35.

Η λύση λέγεται Legion Pod, και ουσιαστικά περιέχει το αισθητήρα IRST21 των F/A-18E/F του αμερικανικού ναυτικού. Το τελευταίο είναι ένα υψηλής τεχνολογίας IRST με εκτεταμένες δυνατότητες αέρος-αέρος. Το σύστημα δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί από κάποια αεροπορία, αλλά η λύση έχει πιστοποιηθεί στο F-16.

To παραπάνω βίντεο δείχνει τοποθετημένο το Legion Pod στην θέση του ατρακτιδίου σκόπευσης του LANTIRN. H τοποθέτηση του IRST σε πυλώνα, αν και αεροδυναμικά σαν λύση δεν είναι το βέλτιστη, εντούτοις είναι οικονομικά αποδεκτή, καθώς θα αγοραστούν όσα PODs απαιτούνται για τα αεροσκάφη αεράμυνας, ενώ τα αεροσκάφη με αποστολή κρούσης θα αξιοποιούν τα συστήματα στόχευσης του LANTIRN (ή ευελπιστούμε κάποιο άλλο ικανότερο σύστημα). Και το κερασάκι στην τούρτα, τα αεροσκάφη με PODs όπως το Legion, θα μπορούν να μοιράζονται την τακτική κατάσταση και τους στόχους που θα εντοπίζει το Legion μέσω Link 16!

Το άλλο θέμα είναι ο τρόπος με το οποίο το F-16V  θα καταφέρει να πλήξει τον αντίπαλο. Σε μικρές αποστάσεις, ο IRIS-T  είναι εξαιρετικά ικανός, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με σκοπευτικό κράνους. Το πρόβλημα είναι περισσότερο σε μεσαίες αποστάσεις, καθώς ο αισθητήρας του AMRAAM θα έχει μεγάλο πρόβλημα (προφανώς) να εγκλωβίσει ένα αεροσκάφος με μειωμένο RCS. Εκεί βέβαια υπάρχει ένα debate καθώς από μικρή απόσταση κανένα αεροσκάφος δεν είναι αόρατο, αλλά μάλλον ο AMRAAM δεν θα είναι το όπλο επιλογής για ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Μια λύση είναι το MICA IR, αλλά το όπλο δεν είναι πιστοποιημένο στο F-16. H λύση στο ελληνικό πρόβλημα μπορεί να λέγεται Rafael Stunner. Ο τελευταίος έχει διπλό αισθητήρα, και μπορεί να εγκλωβίσει τον στόχο είτε με προηγμένο ενεργό αισθητήρα, είτε με υπέρυθρο. Ο πύραυλος έχει και σημαντικές αντιβαλλιστικές ικανότητες, ενώ θα μπορούσε να ήταν και υποψήφιος για μια αναβάθμιση των συστημάτων Patriot. Το όπλο είναι ανταγωνιστικό του ούτως ή άλλως πανάκριβου ΑΙΜ-120D (cost control εδώ).

Τα F-16V  μπορούν να αξιοποιήσουν κι ένα πλήθος άλλων όπλων, που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα στο ελληνικό οπλοστάσιο. Το σημαντικότερο από όλα είναι ο JSOW C-1, με αντιπλοϊκές δυνατότητες, που μπορεί να έχει διπλό ρόλο, είτε εναντίον στόχων ξηράς, είτε εναντίον πλοίων (πρόσφατη είδηση εδώ). Ο τελευταίος θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη επιλογή για την αντικατάσταση των ΑΜ-39 όταν πλέον τα Mirage 2000EGM /BGM περάσουν στην ιστορία.

Αφήσαμε για το τέλος αυτό που είχαμε πει προηγουμένως, σαν το 4ο κανόνα προκειμένου τα αεροσκάφη 4,5ης γενιάς να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν απειλές στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Αν διαβάσατε το άρθρο για την άποψη της Boeing, θα καταλάβατε ότι απαιτείται η συνεργασία με ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Στην περίπτωσή μας το F-35, ή κάποιο άλλο μαχητικό που θα προέλθει μέσω κάποιας διαγωνιστικής διαδικασίας (αν και όπως έχουμε ξαναπεί, το F-35 είναι η μόνη επιλογή μαχητικού 5ης γενιάς στην Δύση).

Καθώς όμως το τελευταίο είναι ακόμη μια πολύ μακρινή πιθανότητα, η ΠΑ πρέπει να σχεδιάσει ένα μέλλον βασισμένη στα F-16V, στα Mirage 2000-5 και στα EMB-145 Erieye. Τα πρώτα πρέπει να προικιστούν με νέα ικανότερα όπλα (Stunner, JSOW C-1, Meteor, NSM), τα δεύτερα θα πρέπει να αποκτήσουν Link 16, ενώ τα τρίτα θα πρέπει να υποστούν έναν ελαφρύ εκσυγχρονισμό, ειδικά στην υπολογιστική ισχύ του ραντάρ τους (γιατί η εταιρεία ισχυρίζεται πως η επόμενη έκδοση μετά το Erieye έχει δυνατότητα εντοπισμού stealth στόχων).

Ελπίζουμε πως σε λίγες μέρες, μετά την επιτυχή (;) ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την κυβέρνηση, θα ανοίξει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό. Δεν γνωρίζουμε καμία λεπτομέρεια, ούτε για τον αριθμό των αεροσκαφών, ούτε για το εύρος του εκσυγχρονισμού. Πολύ φοβόμαστε πως κανείς δεν ξέρει, αφού τα οικονομικά μας είναι στην κατάσταση που όλοι ξέρουμε, και προφανώς κανείς δεν μπορεί να κάνει σταθερούς υπολογισμούς. Το μόνο που κάνουμε είναι να ελπίζουμε. Γιατί ο πλέον ανώδυνος αφοπλισμός, είναι η εγκατάλειψη των εξοπλισμών.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

50 Απαντήσεις

 1. Ο εκσυγχρονισμός έπρεπε να είχε ξεκινήσει «προχθές» και όχι μόνο για τα F-16 αλλά και στα Mirage 2000, για τα οποία ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά χρημάτων χωρίς να αξιοποιούνται στο μέγιστο οι δυνατότητες/ικανότητες τους, σε αντίθεση με τα 2000-9 των ΗΑΕ που είναι σε θέση να μεταφέρουν μια μεγάλη ποικιλία όπλων αέρος-εδάφους καλύπτοντας έτσι σχεδόν όλα τα ήδη αποστολών. Είναι απαράδεκτο να ξοδεύονται τόσα χρήματα για μαχητικά και να μην συντηρούνται/αναβαθμίζονται καθώς πρέπει. Δυστυχώς «έχουμε» μια παράξενη νοοτροπία να αγοράζουμε υλικό του κουτιού και να το παρατάμε μετά απο λίγα χρόνια, ψάχνοντας για νέο θαρρείς και αγοράζουμε αυτοκίνητο(για να το μοστράρουμε στον γείτονα και στην γκόμενα) η γεωργικά μηχανήματα, και όχι ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας που απαιτεί τακτική προσαρμογή στην πρόοδο της τεχνολογίας, και αυτά παρόλο που οι κατασκευαστές τα σχεδιάζουν με περιθώρια για μελλοντικές αναβαθμίσεις.

  Η επιλογή ενός IRST σε μορφή ατρακτίδιου όπως το Legion pod θα ήταν ένας κακός και ακριβός συμβιβασμός, προτιμότερο θα ήταν ένα ενσωματωμένο σύστημα όπως εφαρμόζεται και στα F-16 Block 60 των ΗΑΕ, αλλά και στα περισσότερα μαχητικά 4+/++ γενιάς(π.χ. EF, Rafale, Gripen E). Εφόσον στο μέλλον θα υπάρχει ένα θέμα με στόχους χαμηλού rcs, η προσαρμογή/ενσωμάτωση ενός παθητικού αισθητήρα θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον την ίδια σημασία και προτεραιότητα όπως τα ραντάρ Aesa(ίσως και μεγαλύτερη), διαφορετικά κάνουμε πάλι μισές δουλειές που θα απαιτήσουν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, επιπλέον χρήματα που δεν θα υπάρχουν. Αυτό ισχύει και για το Link16, όπως και την πιστοποίηση νέων και την αναβάθμιση υπαρχόντων όπλων, για όλα τα μαχητικά.

  1. Συμφωνω σε όλα απολύτως. Να προσθέσω ότι το pod σε πυλώνα είναι ικανοποιητικό για σκόπευση στόχων εδάφους (για κρούση) όχι όμως για εναέρια μάχη, διότι η τοποθέτηση εκεί αποκλείει την δυνατότητα σκόπευσης στόχων που πετάνε σε μεγαλύτερο υψόμετρο (το pod δεν μπορεί να “δει” επάνω αφου βρίσκεται κάτω από την πτέρυγα κι αυτή κόβει τη “θέα”) και περιορίζει πολύ την σκόπευση και στο ίδιο ή σε παρόμοιο υψόμετρο, αφού η θέα του ερευνητή περιορίζεται και από την άτρακτο του αεροσκάφους. Οπότε αν θέλουμε καλή και όχι κατώτερη του μετρίου αποτελεσματικότητα στην εναέρια μάχη, χρειαζόμαστε ενσωματωμένο σύστημα όπως εφαρμόζεται και στα F-16 Block 60 των ΗΑΕ.

   Επίσης, θεωρω ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη γενιά AESA με GaN, που θα είναι ανώτερα από το ραντάρ των F35. Οι τούρκοι ας αναπτύξουν το δικό τους, καλύτερο από τα δημιουργήματα της κορυφαίας αμερικανικής τεχνολογίας αποκλείεται να είναι. Ξερουμε αν υπάρχουν έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα ραντάρ AESA με GaN;

   1. @PROMAXOS

    Ακριβώς αυτό φίλε PROMAXOS, το σημείο τοποθέτησης είναι (κρίνοντας και απο τα παραδείγματα των ανταγωνιστών) προφανώς ακατάλληλο για
    αερομαχίες, εφόσον περιορίζει την οπτική γωνία του αισθητήρα. Ένα σημαντικό σημείο που ανέφερα και σε προηγούμενο σχόλιο μου, είναι και το βάρος του Legion pod που με 275 κιλά(σύμφωνα με την LM) δεν είναι και ελαφρύ. Μια ενσωματωμένη έκδοση θα έδινε και περιθώρια για άλλες διαμορφώσεις(π.χ. συνδιασμός HTS – Sniper στο σημείο του intake) δίνοντας έτσι δυνατότητα για μεταφορά πλήρες πακέτου συστημάτων στοχοποίησης σε ένα αεροσκάφος, όπως έχω παρατηρήσει στα Block 60.

    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/15/12/91/15129174231fcb5b5f53c386ac42c33d.jpg

    Εάν αληθεύει αυτό που διάβασα σε ένα σχόλιο σε άλλη ιστοσελίδα του χώρου, όπου αναφέρθηκε ότι για την τελευταία παρτίδα F-16 που απέκτησε η ΠΑ προσφέρθηκε η έκδοση Block 60, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά για να γλυτώσει πέντε τάληρα, την θεωρώ κοντόφθαλμη αλαζονική και εγκληματική απόφαση, την οποία θα πληρώσουμε σήμερα ακριβά για να προσθέσουμε ραντάρ Aesa και ενσωματωμένο IRST στα νεότερα F-16 της ΠΑ.

    Για την τεχνολογία AESA-GaN δεν γνωρίζω σε πια φάση είναι τα προγράμματα στις ΗΠΑ και Ευρώπη, απο ότι έχω διαβάσει σε διάφορες ανακοινώσεις, οι έρευνες και εργασίες προχωράνε με κρατική χρηματοδότηση, ο κος Ζηκίδης που είναι κοντά στο θέμα γνωρίζει λεπτομέρειες και θα μπορούσε να πει περισσότερα, εάν παρακολουθεί την συζήτηση.

    Συμφωνώ επίσης ότι οι γείτονες στα ανατολικά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν ούτε σε χίλια χρόνια τους κατασκευαστές σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη, αλλά ούτε και το Ισραήλ που διαθέτει μικρότερα κονδύλια για την έρευνα στον τομέα των ραντάρ.

   2. @Πιστολέρο
    Το τί ακριβώς ζητήθηκε,τί προσφέρθηκε,και γιατί έγινε τελικά ἡ επιλογή που έγινε,είναι κάπως δύσκολο πάζλ για εμάς τους απέξω.
    Την εποχή που γινόταν οἱ ζυμώσεις για την ΡΧ-IV,ἡ παληά «Στρατηγική» (του Γιώργου Χριστογιαννάκη) δημοσίευσε άρθρο στο οποίο επισημαινόταν ότι ἡ Π.Α είχε θέσει το AESA ὡς προαίρεση και όχι δεσμευτική επιλογή,επειδή το θεωρούσε «φετίχ»,δλδ όχι επαρκώς τεκμηριωμένο πλεονέκτημα.
    Από την άλλη,ακούστηκαν διάφορες ιστορίες φρίκης,σχετικά με τις προτεινόμενες από την LM διαμορφώσεις,όπου μας προτεινόταν ὡς ἡ πιό επίκαιρη ἡ διαμόρφωση των πολωνικών BLK-52M,και όχι τα E/F.
    Ἡ Π.Α μάλλον υποψιάστηκε ότι το APG-80 ήταν ανώριμο,και θα αντιπροσώπευε δαπανηρή επισφάλεια,άλλωστε και τα κονδύλια ήταν περιορισμένα.
    Το πρόβλημα μας είναι διαχρονικά ότι κάνουμε μισές δουλειές με λάθος χρονισμό και προτεραιότητες,δέν δεσμεύουμε τους πωλητές για την παροχή όπλων και συστημάτων κρίσιμης σημασίας,τρέχοντας μονίμως από πίσω τους παρακαλώντας τους -με τον παρά μας!- να μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την επένδυση.
    Επίσης,την στιγμή αυτή που μιλάμε,πολύ αμφιβάλλω ἄν υπάρχει πραγματική κινητικότητα στο θέμα F-16,και δέν ξέρω ἄν είναι προς όφελος της Π.Α και της άμυνας,ἤ εις βάρος της.

   3. @ΑΧΕΡΩΝ
    Εννοείται ότι δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς παίχτηκε στην υπόθεση, επειδή αναφέρθηκε όμως ότι ήταν πολιτική απόφαση δεν είναι και αδύνατο η δύσκολο να το φανταστώ.

    Με τις τελευταίες δυο παραγράφους συμφωνώ απόλυτα, εκεί είναι και το ζουμί η το πρόβλημα(αν θέλεις έτσι).

    Απο την μια διαβάζω ότι θεωρούσαν τα ΣΑ «περιττά λιλιά» απο την άλλη τα AESA «φετίχ», και στο φινάλε η στην συνέχεια τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε να πληρώνουμε παλιές αμαρτίες ζαμαφουτιστών. ?

  2. Το Link 16 προέχει έναντι οτιδήποτε άλλου.
   Μακάρι να βρεθούν κάποια APG-68v9 διότι τα σημερινά aesa θα είναι ξεπερασμένα όταν ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του στόλου της Π.Α.

   1. Δεν αρκεί όμως ενα link16 για την αντιμετώπιση των απειλών/προκλήσεων, αν δεν έχεις σύγχρονους και ικανούς αισθητήρες και ΣΑ/ΥΠ, δεν μπορεί να σε βοηθήσει ένα link16 όταν δεν έχεις στοιχεία/πληροφορίες για την θέση του στόχου/αντίπαλου.

 2. σε ενα πεδιο επιχειρησεων που υπαρχουν αεροσκαφη 5ης γενιας, ο μονος ρολος για αεροσκαφη 4ης γενιας ειναι να ειναι bomb and missile trucks.

  Ναι στον δομικο εκσυγχρονισμο, υπολογιστη βολης και λινκ 16. Τα νεα ρανταρ δεν προσφερουν κανενα ουσιαστικο πλεονεκτημα. Τα περι ατρακτιδιων με συστηματα υπερυθρων ομοιως.

  Χρειαζομαστε επειγοντως αφη 5ης γενιας και υπαρχει μονο ενα διαθεσιμο το Φ35. Οσο καθυστερουμε την αποκτηση του τοσο πιο επικινδυνα γινονται τα πραγματα

  1. Αγορά F35 (ή οποιουδήποτε άλλου νέου μαχητικού) αυτή την στιγμή θα απαιτήσει τοσα λεφτά που οποιοδήποτε άλλο εξοπλιστικό θα ακυρωθεί για πολλά χρόνια..

   Δεν καταλαβαίνω γιατί το συζητάμε καν.

   1. το συζητάμε γιατι απλούστατα χωρις αεροσκαφη πέμπτης γενιας δεν εχει νόημα κανένας εκσυγχρονισμός, γιατι το παιχνίδι θα ειναι χαμένο.

    Χωρις αφη πέμπτης γενιας δεν υπαρχει ισορροπία δυνάμεων. Η ισορροπία δυνάμεων δεν μπορει να προέλθει απο εκσυγχρονισμο παλαιοτάτων αεροσκαφων.

    Στο νέο πεδίο επιχειρησεων με αφη πέμπτης γενιας οι αριθμοί δεν ειναι το πρωτεύον κριτήριο που θα κρίνει την αναμέτρηση. Έννοιες οπως η δικτύωση, η σύντηξη δεδομενων ειναι αυτες που θα κρίνουν την αναμέτρηση.

    Πρεπει να πάψουμε να βλέπουμε τα πραγματα μεσα απο την οπτική παλαιοτερων τεχνολογιών.
    Υπαρχουν πολλα ενδιαφέροντα άρθρα απο αμερικη, αγγλία και αυστραλία που μιλάνε για το πως αλλάζουν τα δεδομενα τα αφη πέμπτης γενιας.

    Εαν μιλήσετε με ανθρώπους που δουλεύουν στη νεα τεχνολογια που φέρνουν τα αφη πέμπτης γενιας, θα σας τα παρομοιάσουν με το iphone. Κάμερες, gps, κινητά, ίντερνετ, ειχαμε και πριν το iphone. Το iphone ομως έφερε τη σύζευξη αυτων των τεχνολογιών και μεσω της σύζευξης ανοίχτηκαν νέοι ορίζοντες.

    Τα αφη πέμπτης γενιας δεν φέρνουν μονο το στελθ (ιδιότητα που απο μόνη της τα καθιστα πολυ πιο φονικά σε σχεση με αφη προηγούμενων γενεών, για αυτο και ρώσο κινέζοι παλεύουν να αναπτύξουν ανάλογες τεχνολογιες) αλλα και την δικτύωση, την σύντηξη δεδομενων αισθητήρων. Αυτες οι ιδιότητες πολλαπλασιάζουν τις ικανότητες του.

    Ο οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός παλιότερων αεροσκαφων δεν μπορει να ενσωματώσει αυτες τις τεχνολογιες.

    Ο οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός απλα θα επιτρέψει την διατήρηση σε αξιοπρεπή των οροφων αεροσκαφων. Δεν ειναι αμελητέο αυτο, αλλα εχει αξια μονο σε συνδυασμό με την προμήθεια αφων 5ης γενεάς.

    Πως μπορουν να συνδυαστούν τα ανωτερω;
    Απλούστατα κανεις δομική αναβάθμιση, αλλαγή υπολογιστή και τοποθέτηση λινκ 16 σε φ16, ξεχνας τις πολυ ακριβές (καίνε με αμφίβολο όφελος) σκεψεις για αλλαγή ρανταρ κλπ, αποσύρεις τα μιράζ εαν οι γάλλοι εξακολουθούν να θελουν να βγάλουν απο τη μύγα ξύγκι και περιορίζεσαι σε ενα προγραμμα περι τα 5εκ ανα αεροσκαφος. Τα υπόλοιπα λεφτα τα χρησιμοποιείς για να εκκινήσεις ενα προγραμμμα προμήθειας 20 αφων πέμπτης γενεάς. Η αποπληρωμή μπορει να γινει σε βάθος χρόνου.

    Το σημαντικό ειναι να μπεις στο παιχνίδι της πέμπτης γενεάς έστω και με μικρό αριθμό αφων.

   2. Πράγματι για κάποια χρόνια το F-35 δεν θα αποτελεί για την ΠΑ επιλογή, αλλά αποτελεί κατά την άποψή μου την καλύτερη επιλογή όταν θα ψάχνουμε για νέο μαχητικό στο μέλλον και επίσης ίσως και τη μοναδική σοβαρή επιλογή καθώς θα αποτελεί το βασικό μαχητικό όλων σχεδόν των δυτικών αεροποριών.
    Προς το παρόν πρέπει να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16, είναι αναγκαία και πρέπει να βρεθούν τα χρήματα με κάθε δυνατό τρόπο. Από ότι βλέπω λεφτά για διορισμούς στο δημόσιο είχε η κυβέρνηση αλλά για άμυνα, εθνική στρατηγική και αεροπορία ούτε που το σκέφτηκαν.

   3. Για την δικτύωση αρκεί το Link 16/22, τοποθετείται πανεύκολα ακόμα και σε αεροσκάφη της δεκαετίας του 50. Που είναι εδώ το πλεονέκτημα των μαχητικών 5ης γενιάς; Όσον αφορά πάλι την σύντηξη δεδομενων αισθητήρων, αυτή είναι αποτέλεσμα υπολογιστή αποστολής, συσκευών απεικόνισης και λογισμικού. Όλα αυτά, όπως και οι αισθητήρες, επίσης τοποθετούνται σε μαχητικά οποιασδήποτε γενιάς. Σε κανένα από αυτά τα σημεία δεν είναι δεδομένη η υπεροχή μαχητικών 5ης γενιάς σε σχέση με τις προηγούμενες.

    ΟΙ γενιές ξεχωρίζουν μεταξύ τους από τα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να ενσωματώσουν οι προηγούμενες ούτε με εκσυγχρονισμούς. Γι αυτό οι νεότερες εκδόσεις μαχητκών 3ης γενιά καταχρηστικά λέγονται 4ης. Η 4η γενιά μεγιστοποίησε τις κινηματικές κι αεροπορικές επιδόσεις της 3ης, καθώς και την ικανότητα μεταφοράς πολεμικού φορτίου, και σε αυτό ξεχωρίζε, καίτοι τα όρια είναι ελαφρώς θολά.

    Το κύριο χαρακτηριστικό της 5ης γενιάς που την διαχωρίζει από τις προηγούμενες είναι η σε προχωρημένο βαθμό τεχνολογία στελθ.

   4. @PROMAXOS
    Η νεότερες μελλοντικές εκδόσεις των Gripen(NG) και F-18(ASH), θα προσφέρουν όντως σύντηξη αισθητήρων, και χωρίς να απαιτούν συμβιβασμούς στην αεροδυναμική, έτσι το μοναδικό πραγματικό πλεονέκτημα των stealth απέναντι στα συμβατικά σχέδια θα είναι το χαμηλό rcs, το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα stealth μετά την προσαρμογή των ραντάρ στα νέα δεδομένα(που σίγουρα θα γίνει αν δεν έγινε ήδη, διαφορετικά δεν θα είχε νόημα η ανάπτυξη του NGJ για τα EA-18G).

    Επίσης ενδιαφέρον είναι μια ανακοίνωση του Πτεράρχου Carlisle(USAF), στην οποία μιλάει και για επιθέσεις στις υποδομές πληροφορικής των μαχητικών 5ης γενιάς.

    «Hacking planes out of the sky
    Gen. Carlisle also talked about how offensive cyberwarfare capabilities are an important part of the future combat approach of the Air Force—a vision put forward in the Air Force’s recently released Future Operating Concept. “It’s not about just putting warheads on foreheads,” he said at ASC this week. “If we can use cyber to deny adversary aircraft the ability to take off, that will change the game.”

    Με λίγα και απλά λόγια, όπως το μεταφράζω εγώ με τα λίγα που γνωρίζω, σημαίνει ότι σε ένα υποθετικό σενάριο όπου ο αντίπαλος θα καταφέρει να διαπεράσει το τείχος π.χ. στο σύστημα ALIS του JSF η σε ένα πρόγραμμα σχεδίασης αποστολών του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να ακινητοποιήσει ολόκληρες πτέρυγες μάχης, χωρίς να σηκώσει μαχητικό.

    https://arstechnica.com/information-technology/2015/09/air-force-fighters-will-carry-laser-cannons-cyber-weapons-by-2020/

    Σε ένα χιουμοριστικό σενάριο.
    Φαντάζεσαι να μπαίνουν οι ιπτάμενοι της ΤΗΚ στο πιλοτήριο του JSF να απογειωθούν για αποστολή, και αντί να έχουν τακτική εικόνα και τον ψηφιακό ορίζοντα κλπ στην μεγάλη οθόνη να τους χαμογελάει μια φάτσα ? και απο πάνω να εμφανίζονται οι λέξεις «insert coin please», και στην άλλη άκρη του κόσμου(η κάπου στην Ελλάδα) να σκάει απο τα γέλια ένας χάκερ που τους την έφερε άγρια;

  1. το λινκ 16 δεν εχει σχεση με το MADL. Το MADL κανει κατευθυντικές εκπομπές που σημαινει οτι η ζεύξη ειναι στελθ και δεν μπορει ουτε να ανιχνευθεί ουτε να παρεμβληθεί. Αυτο προϋποθέτει σφαιρική κάλυψη με κεραίες και ενσωμάτωση του συστήματος στο λογισμικό πτήσης του αεροσκαφους. Εαν ενα αεροσκαφος δεν ειναι σχεδιασμένο απο την αρχη με αυτη την φιλοσοφία, ειναι πολυ δυσκολο να το ενσωματώσεις εκ των υστέρων.

   Η σύντηξη δεδομενων στο επιπεδο που γινεται στο Φ35 προϋποθέτει επισης το σχεδιασμό του αεροσκαφους με αυτη τη φιλοσοφία κατα νου. Απαιτει απολυτη «ευθυγράμμιση» όλων των αισθητήρων που δεν μπορει να γινει με συστηματα τοποθετημένα σε ατρακτιδια.

   Φυσικα ολα τα παραπανω απαιτούν μια πολυ βαθιά ενσωμάτωση στο λογισμικό του αεροσκαφους.

   Δες ποσά χρονια τους πήρες να τελειοποιήσουν το λογισμικό του Φ35, το οποιο μάλιστα σχεδιάστηκε απο την αρχη με αυτη τη φιλοσοφία κατα νου. Δες επισης ποσο πολύπλοκη ειναι αυτη η διαδικασια απο το γεγονός οτι το Φ35 εχει το πιο πολύπλοκο λογισμικό που εχει εγκατασταθεί σε αεροσκαφος.

   Ολα τα ανωτερω ειναι εύκολο να λες οτι μπορεις να τα κανεις αλλα το γεγονός ειναι οτι πηρε πολλα χρονια και κόστισε πολλα λεφτα στος καλύτερους του είδους να το επιτύχουν.

   ΥΓ για να ευθυμήσουμε
   – ο Δικαιος ξέρει 15 τρόπους να επιτύχει καλυτερα τα ανωτερω
   – ο Θεογνωστος τα εχει ηδη επιτύχει αλλα δεν θελει να μας πει κατι παραπανω
   – ο gunslinger πιστεύει οτι ολα τα ανωτερω δεν υπαρχουν αλλα ειναι ενα ψέμα απο εμενα

   1. “απολυτη «ευθυγράμμιση» όλων των αισθητήρων”
    Και μετά θα έρθει ο Οδυσσέας να περάσει με το τόξο του το βέλος μέσα από τους κρίκους των τσεκουριών! Βέβαια. Το IRST του F35 που κοιτά κάτω είναι ευθυγραμμισμένο με τον υπολογιστή αποστολής. Άσε που η ανοικτή αρχιτεκτονική των σύγχρονων ηλεκτρονικών είναι ένας μύθος. Σημειωτέων, το F35 θέλει νέα έκδοση λογισμικού. Όχι, όλοι άσχετοι ειμαστε, εσύ είσαι ο θεός μας!
    Σημειωτέων, το MADL χρησιμοποιείται σε μικρές αποστάσεις ενώ το F35 διαθέτει και Link16.Επίσης, πακέτα δεδομένων μπορούν να μεταφερθούν και με τα ραντάρ AESA.

   2. Κωστάκη έχεις και χιούμορ…ας εισαι καλά
    Συμφωνω ότι κατα καποιον τρόπο η Ελλάς πρέπει και θα βρει(;) την μέθοδο να αρχίσει να μπαίνει στο νοημα …πέμπτης γεννιας συστημάτων.
    Έρχεται και αναβάθμιση της μηχανής του F-35 και αλλα συστήματα θα αναβαθμιστούν.
    Το ποσο χρόνο χρειάζεται η ανάπτυξη τεχνολογίας καινοτομικής λίγοι το καταλαβαίνουν.
    Το πόσο κακό κανουν όσοι αραδιαζουν δηθεν γνώσεις επιτήδειοι εστω και σε ιστότοπους λιγοι το βλεπουν

   3. υπαρχουν πολλοι έλληνες που δουλεύουν σε τεχνολογιες πέμπτης+ γενιας και θα μπορούσαν να βοηθήσουν η ελλάδα να κανει ενα jump start στις νέες τεχνολογιες. Φυσικα αυτο προϋποθέτει την είσοδο της ελλάδας σε ενα προγραμμα πέμπτης γενεάς

 3. Συνοψίζοντας το άρθρο της Π&Δ: Ζητάμε από τους “συμμάχους” Αμερικάνους να εκσυχρονήσουμε τα Αμερικάνικα F-16 της Lockheed Martin (LM) με νέα ραντάρ και πιθανώς IRST (της LM) ώστε να πολεμήσουμε τα πιο αναβαθμισμένα F-16 (LM) που οι Αμερικάνοι πούλησαν στους “συμμάχους ” Τούρκους και κυρίως την μελλοντική απειλή που συνιστούν τα επίσης Αμερικάνικα F-35 (της LM) στα χέρια των Τούρκων “συμμάχων” μας…

  Ο ορισμός του “doublethink” από το “1984” του George Orwell περιγράφει αυτή την Ελληνική αντίφαση, τον “αόρατο” ελέφαντα στο δωμάτιο:

  “Doublethink is the ability to hold two contradictory opinions at the same time about the same question, remaining untroubled by the contradiction and expressing one opinion or the other as the convenience requires it.
  It enables Party members to constantly deceive themselves and others while at the same time remaining convinced that everything they say — even when it is contradictory — is the exact truth.
  It is an enormously flexible system of rearranging reality to avoid contradictions, its main weakness being the tendency it has to detach its practitioners from concrete reality. “

  1. Κανένα doublethink.
   Οι «συμμάχοι» Αμερικάνοι βαράνε τον ζουρνά κι εμείς χορεύουμε.
   Αν θες να βγείς απ τον χορό κοιτάς σιγά σιγά να βρείς και εναλλακτικούς προμηθευτές (χωρίε να σου παίρνουν το σκάλπ) και το κυριότερο να φτιάχνεις και δικά σου όπλα που σιγά σιγά να μπορείς να τα εξάγεις κι όλας.

   Αλλιώς κάνεις ότι σου λέει ο νταβ.. ο ζουρνροπαίχτης…

 4. Εξυπακούεται η αναβάθμιση του Σ.Α.Ε. που ούτως ή άλλως, τα αεροσκάφη πληροφορίες για τη θέση των εχθρικών αεροσκαφών τις παίρνουν από τα επίγεια ραντάρ. Το βερσιόν 9 είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό από όλες τις απόψεις.
  Για αυτό γράφω εάν μπορούν να βρεθούν όσα χρειάζονται ακόμη και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να πάνε στο upgrade των eriye..

  1. Δεν αμφισβητώ τις ικανότητες του APG-68 που φοράνε τα Adv, όταν οι μεγαλύτεροι χρήστες του F-16 πηγαίνουν στο νέο Aesa, εμείς δεν μπορούμε να ψάχνουμε για περισσότερα συμβατικά. Αν δεν μπερδεύομαι κάπου, η πρώτη ενημέρωση παρόλο που έρχεται απο ένα επίγειο η ένα Awacs, δεν σημαίνει ότι είναι αρκετό για την αποστολή ενός μαχητικού.

   Σημαντικό είναι να μη γίνει μια αναβάθμιση γιαλαντζί, και μετά απο μια πενταετία ψάχνουμε πάλι για αναβάθμιση και νέα ραντάρ.

   1. Οι μεγάλοι χρήστες μπαίνουν για λόγους όχι επιχειρησιακούς στο aesa(για αυτό ακυρώθηκε και v10 που θα το έκανε ακόμη καλύτερο..).
    Τα specs της v9 είναι αρκούντως ικανοποιητικά για την Π.Α. from all aspects και στο 1/4 της τιμής του aesa!
    Εξάλλου τί να τον κάνεις τον εντοπισμό του F-35 στα 20 μίλια…?
    Όχι βέβαια αλλά το ραντάρ του μαχητικού (που όταν σηκωθεί από την Λάρισα βλέπει σχεδόν μέχρι Τένεδο…), ανοίγει όταν είναι να εμπλέξει στόχο..
    Μάλλον σαλαμοποίηση θα γίνει αλλά δεν είναι απαραίτητο να φορτωθούμε πολυτέλειες.

 5. Τελικά η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από από το UAV neuron και αυτη στα σκουπίδια. Ακόμη η Ευρωπη εχει κόλλησε στην ‘αναπτυξη’ το ιδιο και η Ελλάς.
  Το πρόβλημα δεν ειναι μόνον χρημάτων είναι πρόβλημα τρόπου σκέψεως
  Ας κάνουν απο μονοι τους με την ΝΑΣΑ co-operative agreement for technology transfer βασισμένο πανω στο στο Χ-36

 6. Ποια εταιρεία ηλεκτρονική η κρατικη υπηρεσία υπάρχει στην Ελλάδα η οποια μπορει να αναπτύξει ηλεκτρονικο συστημα κωδικοποιημένο ώστε να στέλνει σε αληθινό χρόνο οτι χρειάζεται το σύστημα στον αέρα συνεχές σήμα χωρις φόβο παρεμβολής.

  1. Ίσως η Intracom που έχει κάποιες εμπειρίες/επιτυχίες στον τομέα επικοινωνιών, όπως π.χ. με το σύστημα WISPR (Wideband Intercom & Secure Packet Radio).

 7. Συμφωνώ και εγώ με τον Theognostos που είπε ότι: Το πόσο κακό κανουν όσοι αραδιαζουν δηθεν γνώσεις επιτήδειοι εστω και σε ιστότοπους λιγοι το βλεπουν.

  Έτσι είναι βάζουν κομμάτια από το ίντερνετ άλλων και μας κάνουν τα ξεφτέρια ότι ξέρουν και ότι είναι δήθεν δικά τους!

  Το πόσα κομμάτια μου έχουν αντιγράψει δεν λέγετε!

  Χαίρομαι τα παιδιά που βάζουν και την πηγή και που κάνουν τον κόπο να μας ενημερώσουν.

  Λυπάμαι όμως για κάποιους που δεν καταλαβένουν

 8. εχουν δαπανήσει δεκάδες δις δολάρια, δεκα πέντε χρονια εξέλιξης, εχουν προσλάβει τα καλυτερα μυαλά της αεροδιαστημικής τεχνολογιας για να αναπτύξουν το αεροπλανο.

  Οι ρώσοι και κινέζοι προσπαθούν εναγωνιως να καλύψουν την τεχνολογική διαφορα πολλών δεκαετιών.

  Και μετα απο τα ανωτερω, βλεπεις τον σύγχρονο έλληνα που πιστεύει οτι θα βρει καποιο μαγικό τρόπο να χακάρει την τεχνολογια. Οταν το μονο προϊόν που εχει παράξει η ελεγχόμενη απο το κράτος πολεμική βιομηχανία ειναι να εγκαταστήσει ενα ζου-23 πανω σε μπι εμ πι, τεχνολογια κατώτερη δηλαδη και απο αυτη που αναπτύσσουν οι ταλιμπάν.

  Τα ανωτερω δείχνουν νομιζω την παθογένεια της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας (οχι στο σύνολο της βεβαια) οπου η τεμπελιά, η πίστη σε ψευδό σωτήρες και η πίστη οτι εχουμε καποια ανωτερότητα συνδυάζονται σε ενα εμετικό για εμενα μείγμα που συντελεί στη παρακμή.

  Δεν υπαρχει σοβαρή προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογιας, ποσο μαλλον να φανταζόμαστε οτι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τεχνολογια που θα ακυρώσει την αμυντική τεχνολογια αιχμής. Το καλυτερο που μπορουμε να κανουμε ειναι να μπούμε σε ενα προγραμμα μαχητικών πέμπτης γενιας, να πάρουμε λιγο απο την τεχνογνωσία και μετα συζητάμε για ομάδες έψιλον, θεωρίες Λιακόπουλου για χακαρισμα Φ35 (και τα τρία ανήκουν στο ιδιο επιπεδο μη σοβαρότητας)

  1. Κωστάκη, ούτε Λιακοπουλος, ούτε Ε. Ο Πτεράρχος Carlisle(USAF) μίλησε για επιθέσεις στις υποδομές πληροφορικής των μαχητικών 5ης γενιάς. Οπότε για να συνεχίσω κι εγώ το υφάκι σου και το πνεύμα ειρωνείας κι αγένειας, άσε τους Λιακόπουλους κι ασχολήσου με το αυγουλάκι σου.

   Όσο για το τι κάνει η ελληνική αμυντική βιομηχανία ας θυμηθούμε λίγο και τις Intracom, Miltech, Theon, BSK, Soukos, Sunlight και ΜΕΤΚΑ. Αρκετά με την ισοπέδωση!!!

   1. αναφέρθηκα σαφώς στην ελεγχόμενη απο το κράτος πολεμική βιομηχανία και οχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

    Γνωριζω πχ πολυ καλα τις δυνατοτητες και την καινοτομία του “Σουκος”, το εργοστάσιο ειναι πολυ κοντα στο σπιτι μου και ειναι απο τις λίγες ελληνικές εταιρείες που εχουν κερδίσει πραγματικα συμβόλαια με φορείς του εξωτερικού

    Δυστυχως σε ενα προγραμμα μαχητικού ο δυςλειτουργικος κρατικός μηχανισμός θα εχει σημαντικη εμπλοκή οποτε δεν θα επιτρέψει στην ιδιωτική πρωτοβουλία να κανει την υπέρβαση.

    Αφήνω ασχολίαστο το υπόλοιπο του μηνύματος σου. Δεν εχω χρονο για χάσιμο για προσωπικές αντιπαραθέσεις. Εδω γινεται αντιπαράθεση ιδεών.

   2. @PROMAXOS
    Φίλε Πρόμαχος, αν και δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με την παραπάνω χυδαιολογία(του Kostas) που ορθός κατακρίνεις και κατηγορείς(πολύ καλά έκανες και δεν το άφησες να περάσει έτσι), θέλω να προσθέσω μερικά πράγματα στο θέμα των κυβερνοεπιθέσων σε στρατιωτικές υποδομές, επειδή βλέπω ότι το παραμύθι που αραδιάζουν οι ντεμέκ γνώστες πάει σύννεφο.

    Είναι πραγματικά “εντυπωσιακό” σε τι επίπεδο μπορεί να πέσει ένας άνθρωπος όταν θέλει οπωσδήποτε να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα, στην κοινή γνώμη, τέτοια διεστραμμένη/χυδαία “επιχειρηματολογία” η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι ένας Έλληνας είναι κατώτερος απο έναν γερμανό η έναν κινέζο στην κατανόηση και μάθηση τεχνικών πολέμου στον κυβερνοχώρο συναντάω πολύ σπάνια(βλέπε: “βλεπεις τον σύγχρονο έλληνα που πιστεύει οτι θα βρει καποιο μαγικό τρόπο να χακάρει την τεχνολογια”) εδώ θα έπρεπε να υπάρξει μια σκέψη για παράδοση βραβείου “διαγαλαξιακής ηλιθιότητας”(απολογούμαι στους αναγνώστες και στην ιστοσελίδα για την έκφραση), εφόσον εμφανίζεται πλήρες αδυναμία κατανόησης της διαφοράς που έχει ένα χιουμοριστικό παράδειγμα απο ένα σοβαρό.

    Επίσης εντυπωσιακό είναι με πόση μανία προσπαθούν αυτοί οι δράστες να καταστείλουν κάθε σκέψη και συζήτηση που ασχολείται με την αντιμετώπιση του ταίρι τους JSF, που θεωρούν υπερόπλο(με όλη την σημασία της λέξεως) παρά το γεγονός που είναι γνωστό, ότι ακόμα και οι Τούρκοι επενδύουν δυναμικά στον συγκεκριμένο τομέα(και με το δίκαιο τους, εφόσον έχουν καταλάβει ότι ο κίνδυνος είναι σοβαρός).

    Ενδιαφέρον είναι ότι στις ΗΠΑ που είναι ο κατασκευαστής του “Network-Fighter” υπάρχει ανοικτός προβληματισμός και συζήτηση για την αντιμετώπιση της απειλής που προέρχεται απο τον κυβερνοχώρο, όπως δείχνουν και τα παρακάτω παραδείγματα στις παραπομπές που παραθέτω.

    Σύμφωνα με διάφορους κορυφαίους επιστήμονες του αντικειμένου, όπως πχ ο Sandro Gaycken(διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και σύμβουλος του ΝΑΤΟ σε θέματα IT Security&Cyberwarfare), ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο έχει ξεσπάσει πρίν απο χρόνια, άσχετα αν δεν υπάρχει η λεπτομερής ενημέρωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Με εκτίμηση
    Gunslinger32

    Παρακάτω μερικά παραδείγματα για συζητήσεις και δημοσιεύσεις σχετικά με τον κίνδυνο απο τον κυβερνοχώρο, για μια σύντομη γενική εικόνα.

    Air Force pursues advanced “deceptive” cybersecurity tactics
    BY KRIS OSBORNJAN 23, 2017

    Senior Air Force cybersecurity experts often emphasize that advanced techniques are increasingly in demand as adversaries become more sophisticated with their attacks.

    “We have to be aware that there are dangers out there. The adversary is constantly evolving, changing and trying to get into our systems and exfiltrate information,” said Peter Kim, Air Force Chief Information Security Officer.

    https://defensesystems.com/articles/2017/01/23/cyberdeception.aspx?m=2

    Air Force: An F-16 could be vulnerable to cyber attack
    https://defensesystems.com/articles/2016/10/18/cyber.aspx?m=2

    The Air Force is standing up a new, full-time office dedicated to protecting its weapons systems from cyber attacks.

    The Cyber Resiliency Office for Weapons Systems (CROWS) was born from the notion that even though a modern jet fighter is essentially a flying network of computing systems that’s vulnerable to cyber threats, it’s an exquisitely customized one that doesn’t quite fit the procedures the government usually employs to protect its traditional IT systems.

    “The cyber threat is more than just network intrusion or traditional malware — it also affects our weapon systems and presents a clear and present danger to successful mission assurance,” Dennis Miller, the new office’s director, said in an Air Force statement.

    https://federalnewsradio.com/dod-reporters-notebook-jared-serbu/2017/01/air-force-stands-new-office-shield-weapons-cyber-attacks/

    Cybersecurity of Air Force Weapon Systems

    Ensuring Cyber Mission Assurance Throughout a System’s Life Cycle

    Air Force weapon systems today are heavily reliant on complex software and high interconnectivity to per- form their missions. Cyber capabilities enable many of the advanced features (e.g., electronic attack, sensor fusion, and communications) that give the Air Force its edge over potential adversaries. But they also create potential opportunities—and incentives—for adversaries to counter U.S. advantages through cyberattacks. For example, a sophisticated adversary may seek to discover and exploit vulnerabilities in an aircraft’s software, supporting systems, or supply chain in order to gain intel- ligence or to sabotage operations. Nor are the potential risks limited to the newest and most advanced systems: Legacy aircraft, which make up the majority of Air Force inventory, are also exposed to attack from evolving cyber threats and must remain vigilant.

    To manage cybersecurity for these systems, the Air Force and the U.S. Department of Defense (DoD) need appropriate policies to foster system designs that are robust and resilient to cyber attacks, organizational designs that are optimally shaped to implement these policies, and monitor- ing and feedback mechanisms that capture the true state of cybersecurity (as opposed to just compliance with policies) over a weapon system’s entire life cycle.

    https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_briefs/RB9800/RB9835/RAND_RB9835.pdf

    Planners must ensure credible cyber defenses are present all through military systems.

    Recent high-pro le national cyber attacks show that ev- eryone is vulnerable to the threat—including the Air Force. Unfor- tunately, like much of the world, USAF isn’t properly organized or equipped to defend against dedicated cyber attacks, Gen. John E. Hyten, chief of Air Force Space Command, said during AFA’s 2016 Air, Space & Cyber Conference in September.

    http://www.airforcemag.com/MagazineArchive/Magazine%20Documents/2016/November%202016/1116cyber.pdf

   3. Kostas είπες “Δεν υπαρχει σοβαρή προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογιας, ποσο μαλλον να φανταζόμαστε οτι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τεχνολογια που θα ακυρώσει την αμυντική τεχνολογια αιχμής”
    και επιπλέον “Και μετα απο τα ανωτερω, βλεπεις τον σύγχρονο έλληνα που πιστεύει οτι θα βρει καποιο μαγικό τρόπο να χακάρει την τεχνολογια.”
    Μεταξύ αυτών μίλησες για το το ZU23 επί BMP1.

    Ανάμεσα στην σύντομη αναφορά “στην ελεγχόμενη απο το κράτος πολεμική βιομηχανία και οχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία”, το υπόλοιπο σχόλιό σου φαίνεται να αφορά περισσότερο τη δεύτερη. Μιλάς για προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογίας, το κράτος προσπαθεί, κουμμουνισμό έχουμε; Και “τον σύγχρονο Έλληνα που πιστεύει οτι θα βρει καποιο μαγικό τρόπο να χακάρει την τεχνολογια”, ως δημόσιο υπάλληλο τον ανέφερες δηλαδή, όχι ως επιστήμονα κι επιχειρηματία; Η φρασεολογία σου σαφώς παραπέμπει και στην ιδωτική βιομηχανία και μάλιστα με έμφαση, απλά το μαζεύεις τώρα.
    Και για ποιο λόγο οι κρατική βιομηχανία δεν θα αφήσει την ιδιωτική να αναπτύξει και προωθήσει τεχνολογία κυβερνοπολέμου; Αναπτύσσει μήπως η ΕΑΒ ή η ΕΛΒΟ κακόβουλο λογισμικό για κυβερνοεπιθέσεις και θα κόψει τα φτερά των ιδιωτικών εταιριών; Της Ίντρακομ γιατί δεν τα έκοψε τότε; Πριν ένα μήνα η υφήλιος συγκλονιστηκε από μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμους κρατικούς οργανισμούς (ανάμεσά τους ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες πληροφοριων) από ιδιώτες χάκερς. Και όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει άπειρες πραγματικές ιστορίες για έφηβους χάκερς που διέλυσαν τα πιο ισχυρά συστήματα κυβερνοπροστασίας.

    Ο αμερικανός Πτέραρχος είπε ότι οι υποδομές φόρτωσης λογισμικού και προγραμματισμού του Φ35 θα είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Μας μετέφερε ο Gunslinger32 τα λόγια του, αστειευτήκαμε λίγο χωρίς να προσβάλουμε ή ειρωνευτούμε κανέναν κι εσύ απάντησες ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να διαθέτει χάκερς κι εταιρίες λογισμικού και ότι όσοι φανταζόμαστε κυβερνοεπιθέσεις στο ιερο τοτέμ Φ35 είμαστε ψεκασμένοι. Με πιο περιφραστικά και ειρωνικά λόγια αυτό είπες.

    “Αφήνω ασχολίαστο το υπόλοιπο του μηνύματος σου. Δεν εχω χρονο για χάσιμο για προσωπικές αντιπαραθέσεις. Εδω γινεται αντιπαράθεση ιδεών.”
    4 τουλάχιστον ανθρώπους εδώ μεσα μας περιέγραψες ως ψεκασμένους, τους 3 τους κατονόμασες κιόλας. Κατά τα άλλα δεν χανεις χρόνο για προσωπικές αντιπαραθέσεις, γιατί αντιπαραθέτεις ιδέες. Μα την λες κιόλας! Μωρέ μπράβο, ο ορισμός του θράσους!

 9. Σύμφωνα με την άποψη των Hightech-Junkies, είναι όλοι όσοι επιμένουν στην διατήρηση μαχητικών 4ης γενιάς “εντελώς άσχετοι”, σε αυτούς τους “άσχετους” κατατάσσεται προφανώς και το ΓΕΑ της USAF με την παρακάτω απόφαση για εκσυγχρονισμό του 80%(+) των F-16 που λειτουργεί σήμερα η USAF.

  841 F-16 αναβαθμίζει τελικά η USAF

  https://www.ptisidiastima.com/841-f-16-slep-usaf/

  “Άσχετοι” οι ευρωπαίοι, “άσχετοι” οι αμερικάνοι και “φυσικά” όλοι οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ(που επιμένει στα Ra’am) που επιλέγουν και επιμένουν στην συνέχεια της λειτουργείας “συμβατικών” μαχητικών παράλληλα στην λειτουργεια ενός σχετικά μικρού αριθμού μαχητικών 5ης γενιάς(για ειδικές αποστολές).

  Επίσης “τυχαία” είναι η σκέψη των ευρωπαίων, να προχωρήσουν σε επιπλέον παραγγελίες T3B/4 Eurofighter(ESD5/2017), και η ανακοίνωση προγράμματος FCAS για αντικατάσταση των Tornado IDS/ECR(όχι των EF).

  ??

 10. I do not feed the trolls αλλα νομιζω ειναι αναγκαίο να τονίσω οτι τα γραφόμενα μου διαστρεβλώνονται.

  Δεν θεωρω κατώτερο τον ελληνα απο ενα κινέζο ή γερμανό.

  Αλλα ουτε και ανώτερο.

  Ολα ειναι θεμα συστηματικής δουλειας και σοβαρότητας.

  Ισως καποιοι να μην γνωριζουν αυτες τις έννοιες και να ελκύονται απο μαγικες λύσεις.
  Λιακόπουλοι, Σωρρηδες, ακραίες ιδεολογίες δείχνουν τον επιπολασμο της αφελους ευκολοπιστίας στην κοινωνία μας.

 11. -Αραγε ποσοι ειναι Ελληνες εν Ελλαδι και ποσοι δουλευουν για το πρεγματικο και οχι φαινομενικο συμφερον της Ελλαδος και της Ανθρωποτητος

  -Το προβλημα της Ελλαδος και των Ελληνων ειναι οτι δεν επιτρεπεται να αναπτυχθει δυνατη αυτοχθωνη αμυντικης φυσεως τεχνολογια. Η κατάρρευση της αμυντικης βιομηχανιας δεν οφειλεται μονον σε ανταγωνιστικους οικονομικους παραγοντες.

  Ο δηθεν ανταγωνισμος και καλλυτερα προϊόντα σε χαμηλωτερη τιμη δεν υφισταται δεν υπαρχει. Εαν δεν υπηρχαν τα $$$$ και Ευρω, και Γιεν και Ρουβλια να δωσουν στις οποιδηποτε βιομηχανιες με μεγαλο ρισκο και χωρις ανταλαγμα δεν θα υπηρξε αυτο που βλεπουμε σημερα. Ακομη και η αναπτυξη σε τριτες χωρες ερχεται χρημα το οποιον ουστιατικα δεν υπαρχει ειναι ολα FIAT.

  -Τεχνολογια μεσω αλλων και για αλλους ναι. Τεχνολογια διπλης χρησεως ναι εφοσον περιεχει το πολιτικο στοιχειο.

  Η Ελλας σχεδον δεν εχει ζησει μεγαλες περιοδους ειρηνης ουτως ωστε παντοτε να ειναι υπο χαληναγωγηση ο Ελληνισμος μονον που Ελληνες πλεον υπαρχουν ανα την υφηλιο και οχι μονον στην Ελληνικη επικρατεια.

  -Ελληνες κυριαρχουνται απο εριδες, ολοι θελουν να ειναι αρχηγοι ασχετα εαν ειναι ασχετοι. Ο βασιλευς των Ελληνων στην Ιταλια θα εστελνε στολο και στρατο εναντιον του Ξερξη (ενσαρκωμενου Διος) μονον εαν οι Αθηναιοι και οι Σπαρτιατες του εδιναν την αρχηγια. Πραγμα που δεν εγινε.

  -. Τεχνολογια σημαινει εφαρμογη γνωσεων και αναπτυξη μεσω συστηματικων μεθοδων με σχεδιο για το μελλον

  -Οταν η παιδαγωγια χωλαινει οπως κα η ιστορια ενος εθνους οπως των Ελληνων ουτως και οι γνωσεις χανονται δεν αναπτυσονται οι οποιες δεν σταματουν οπως και η ερευνα η οποια φερνει νεες γνωσεις κ.ο.κ αλλωστε το γηρασκω αει διδασκομενος(η).

  -η δεισιδαιμονία. ο παράλογος φόβος για το υπερφυσικό, η πίστη σε αντιεπιστημονικές δοξασίες δεν στεκουν αλλωστε το ἐραυνᾶτε τὰς γραφάς, ὅτι ὑμεῖς δοκεῖτε ἐν αὐταῖς ζωὴν αἰώνιον ἔχειν· καὶ ἐκεῖναί εἰσιν αἱ μαρτυροῦσαι περὶ ἐμοῦ επισης Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογεννεί, φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον ηκριβωμένον. Λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην
  Επισης και το στωμεν καλως απο το ἐπίσταμαι. γνωρίζω πώς να κάνω κάτι, είμαι ικανός (η) να ενεργήσω («ὅστις ἐπίσταιτο ᾖσι φρεσὶν ἄρτια βάζειν»

  -το να γινεται συγκριση μεταξυ πολιτων αλλων κρατων με Ελληνα δεν ειναι σωστο διοτι εαν κοιταξουμε επι Μαο εγινε φοβερη καταστροφη στην υποδομη των ανθρωπων και την γνωση εφοσον ο πληθυσμος με καταναγκαστικα εργα εσταλθηκε να δουλευει στους αγρους με χειρονακτικη εργασια και η γνωση ηταν ολη συγκεντρωμενη οπως και σημερα σε μια κομουνιστικη ελιτ. Μονον με την ανοιξη του Κισσινγκερ αλλαξε η Κινα και με την αμεση μεταφορα γνωσεων και τεχνολογιας η οποια δεν εχει σταματησει ειτε απο Ρωσια ειτε απο ΗΠΑ κτλ. Η Γερμανια παλι το ιδιο. Μετα τον 2ΠΠ ελαβε βοηθεια για την ανασυγκροτηση ωστε να γινει η δυναμη βασει της οποιας θα επελθει η χαληναγωγηση της Ευρωπαικης ηπειρου. Ολα βασει σχεδιου και συστηματικης δουλειας απο πολλα ατομα τα οποια γνωριζουν. Κατα τον ιδιο τροπο η Ελλας (οι Ελληνες) καθοδηγουνται απο αλλου.

  Η γνωση ερχεται απο πολλες πλευρες απο χαραμαδες εαν χρεαιστει οπως το Φως.
  Εφοσον λοπον υπαρχει το παραπονο οτι
  “I do not feed the trolls αλλα νομιζω ειναι αναγκαίο να τονίσω οτι τα γραφόμενα μου διαστρεβλώνονται.” για να μην διαστρευλωνονται τα λεγομενα η γραφομενα αλλων, οταν αναφερονται ονοματα οπως του Κου Λιακοπουλου θα πρεπει να δινεται επακριβως ποια μαγικη η ακραια λυση στα Ελληνικα προβληματα προεβαλε ο Κος Λιακοπουλος. Μαθαινω οτι εχει ανοικτο φορουμ και οστις βουλεται ας ρωτησει.

  Το ‘ισως καποιοι να μην γνωριζουν αυτες τις έννοιες και να ελκύονται απο μαγικες λύσεις.
  Λιακόπουλοι, Σωρρηδες, ακραίες ιδεολογίες δείχνουν τον επιπολασμο της αφελους ευκολοπιστίας στην κοινωνία μας.’ αυτο που στεκει;

  -Μηπως ομως η ευκολοπιστια σε ενα τεχνολογικο επιτεευμα αυτη καθ’αυτη δεν ειναι κατι λανθασμενο οπως το να βαζει η Ελλας οτι εχει και δεν εχει με μαι οικονομια που δεν εχει ορθοποδησει σε ενα συγκεριμενο συστημα φεριπην το F-35 οπου συμμαχοι το δινουν μαζι με δουλειες για συντήρηση και την υποστήριξη σε αντιπαλο δεος μερικα μιλλια ανατολικα; Τι θα κανουν οι Ελληνες οταν το συστημα τεθει σε αδρανεια με ‘μαγικη λυση’

  Οταν δολοφονησαν τον Καποδιστρια και επεβληθει στον σβερκο των Ελληνων ενα καθεστως ηταν απο ευκολοπιστια; Εγιναν μαχες σωμα με σωμα αδελφια σκοτωναν αδελφια και τελικα ακομη και το συνταγμα της Ελλαδος δεν θα υπηρχε εαν δεν ηταν ο Ιωαννης Μακρυγιαννης τον οποιον απελευθερωσαν απο την φυλακη πριν τον δολοφονησουν και πηγε στα ανακτορα νυν βουλη Ελληνων ( οποια η βουληση ενος λαου που δεν γνωριζει τι ψηφιζει) και επεβαλε αλλαγη καθεστωτος με συνταγμα το οποιον εχει καταπατηθει …εφσοον το Ευρωπαικο συνταγμα ισχυει υπερανω των χωρων . Ειναι ο φασισμος ναζισμος κομμουνισμος κτλ ακραια ιδεολογιες Ειναι οι Κινεζοι ποιο ευκολοπιστοι η το ποσοστο των Ελληνων οι οποιοι ακομη ειναι ερμαιοι αυτων των συστηματων. η μηπως οσοι εχουν ηδη βαλει το τσιπακι πανω τους.

  -Ομως ιδου η ευκολη μη ακραια λυση. Οστις βουλεται ας γινει βουλευτης να ανεβει στην σταδιοδρομια και να μπει σε θεση κλειδι για βοηθησει να αλλαξει το καθεστως της αμυντικης τεχνολογιας στην χωρα.

  1. @Theognostos
   Αγαπητέ Theognostos, “να είσαι προσεκτικός με τις αναφορές σου” για τεχνολογίες RCB/RCI/RCIwLS κλπ, διότι υπάρχει περίπτωση να σε κατηγορήσουν για συκοφαντία, παραπληροφόρηση και διάφορα άλλα πράγματα, ακόμα και όταν μιλάς για πράγματα που είναι ήδη σε λειτουργία και τα βλέπουμε σε καθημερινή χρήση. ?

   Όπως βλέπεις ο κανόνας λέει, “δεν μπορεί να είναι, αυτό που δεν επιτρέπεται να είναι”, και έτσι μερικοί δεν διστάζουν να βγάλουν ακόμα και τα πιο άγρια “φαντάσματα” απο το σακί, προσπαθόντας με κάθε τρόπο να διαταράξουν την αξιοπιστία εκείνων που αναφέρονται με στοιχεία σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται καθημερινά, οι οποίες (ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται) μπορούν να έχουν θετικές η αρνητικές συνέπειες(σύμφωνα πάντα με επίσημες ανακοινώσεις/δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ και στον ειδικό τύπο), για αυτό τα παιδιά που δεν έχουν γνωριμίες/πλάτες και θέλουν να προχωρήσουν/προκόψουν στους τομείς που έχουν να προσφέρουν όντως κάτι παραπάνω, φεύγουν απο το “ρωμαίικο”(όπως το έλεγε και ένας γείτονας μου που είναι σε μεγάλη ηλικία και είδε πολλά), νομίζω πως καταλαβαίνεις τι εννοώ χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες. ?

   Σχετικά με την πρόταση σου στην τελευταία παράγραφος, δες αν μπορείς μια φορά την ταινία με τον Χατζηχρήστο “Ο τετραπέρατος” και πες μου (αν θέλεις) μετά πόσο ρεαλιστικό θα ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο και να πετύχει. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω έναν σύνδεσμο με ολόκληρη την ταινία, αλλά για να μη ψάχνεις πολύ σου δίνω ένα λινκ με ένα απόσπασμα.

   [https://m.youtube.com/watch?v=KyKO-MSJ7-8]

 12. Theognostos έγραψε: -Ομως ιδου η ευκολη μη ακραια λυση. Οστις βουλεται ας γινει βουλευτης να ανεβει στην σταδιοδρομια και να μπει σε θεση κλειδι για βοηθησει να αλλαξει το καθεστως της αμυντικης τεχνολογιας στην χωρα.

  Λάθος η λύση είναι μια και μόνο καινοτόμα προιόντα που δεν υπάρχουν για να αναγκάσεις της μεγάλες βιομηχανίες να συνεργαστούν και να επενδύσουν και να κερδίσεις κρατώντας τα μυαλά εδώ και όχι να τα διώχνεις.

  Προιόντα χαμηλότερου κόστους με περισσότερες δυνατότητες προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες και όχι τρελά μεγαλοπήβολα προγράμματα αμφιβόλου αξίας!

  Να φτιαχτεί ένας όμιλος πχ Institute of Development Research and Development Weapon Systems! Ινστιτούτο Έρευνας Ανάπτυξης και Εξέλιξης Οπλικών Συστημάτων! Με προσεγμένα άτομα αξίας με γνώσεις που θα αναλάβουν της θέσεις μαζί με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα για την αξιοποίηση των φοιτητών αλλά και άλλων που θα δουλέψουν αμισθί ή με λίγα χρήματα.

  Εδώ είμαι και σας διαβεβαιώνω πως θα έχουμε ένα νέο πρότζεκτ κάθε εβδομάδα σε αρχική σχεδίαση ένα προτότυπο κάθε μήνα αρκεί να έχω βοήθεια και όχι έναν συνεχεί πόλεμο από το 1992!

  Δεν μπορούν να το χωνέψουν πως ακόμα είμαι στα πόδια μου και τους πολεμώ κατέστρεψαν όλους τους εφευρέτες διάλυσαν τα πάντα, κυνήγησαν αναιλέητα κάθε έναν με γνώσεις και τους έδιωξαν.

  Χοροπήδαγαν κατά την δοκιμή οπλικού συστήματος που έβρισκε τον στόχο και τι δεν έλεγαν και οι πολιτικοί και οι ανώτεροι στρατιωτικοί πόσο μίσος πια! Πόσο μίσος!

  1. Φιλτατε ΔΚ ακομη δεν εχεις καταλαβει, δεν κανω λαθος.

   -Εαν και εφοσον ηταν ετσι, καθως εσυ ο ιδιος παρεθεσες εφοσον ειναι η αληθεια καμμια μεγαλη βιομηχανια η ομλιος ουτε οιοσδηποτε κρατικος οργανισμος η κρατος προκειται να επενδυσει σε κατι που δεν ειναι κατω απο το κοντρολ εφοσον εκεινοι βαζουν το χρημα. Αρα δεν προκειται να αναγκαστει ουδεις να επενδυσει σε κατι το οποιον δεν θελουν. Εαν ομως υπηρξε πολιτικη βουληση και συγκυρια απο ατομα σε θεσεις κλειδια τοτε θα αλλαζε και η σταση και ενα συστημα θα ειχε προωθηθει το οποιον βασει οσων ανεφερα θα επωφελουντο Ελληνες και συμμαχοι.
   .

 13. Theognostos εδώ έχεις κάνει μεγάλο λάθος εγώ αναφέρθηκα για πόλεμο, σε καταστροφή, σε κυνηγητό, σε κακία, σε μίσος εναντίων των πάντων που θα μπορούσαν να προσφέρουν!

  Δεν ήθελαν να πάνε να πάρουν τα χρήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που τα μοίραζαν παλιά αφειδώς, δεν είπα να επενδύσει και να δώσει χρήμα. Είπα πως θα κέρδιζαν και από τα ξένα χρήματα και θα είχαν τεχνογνωσία. Έγραψα πως δεν μπορούσα να πάω μόνος μου να πάρω τα χρήματα, ούτε με συνεργασία μικρής πολεμικής βιομηχανίας παρά μόνο αν συνεργαζόμουν με μεγάλη πολεμική βιομηχανία, είτε με τα ΑΕΙ που δεν ήθελαν να ακούσουν για αυτά τα προγράμματα και έκαναν σαν τρελοί!

  Δεν λέω για μένα μόνο κανέναν δεν ήθελαν να ακούσουν! Εδώ παρακάλαγαν για συνεργασία, είχε βγει η προκήρυξη, στην ΕΑΒ δεν είχαν πάρει χαμπάρι ως συνήθως και όταν τους το είπαμε μας χλεύασαν!! Για ένα νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Σουηδία-Ισπανία ήθελαν και τρίτο εταίρο αλλά δεν πήγαινε κανείς από την υπόλοιπη Ευρώπη και ο όρος της συνεργασίας ήταν να βρουν έναν ακόμα για να προχωρήσει η συνεργασία. Είπαμε αναφέρομαι για 25 χρόνια πίσω!

  Θα γράψω μάλλον αύριο γιατί σήμερα δεν μπορώ για το πως κατέστρεψαν μια μικρή πολεμική βιομηχανία και την έκλεισαν. Θα τα αναφέρω όλα και όταν λέμε όλα σημαίνει όλα τα πάντα, για να τα μάθουν οι νέοι και όχι να πω δυο λόγια και τελείωσε!

  Θα εκπλαγείς λοιπόν με αυτά που θα διαβάσεις και όχι άκουσα, έμαθα, μου είπε κάποιος κάτι ή το λένε στο ίντερνετ.

 14. Theognostos
  19 Ιουνίου 2017
  ΔΚ

  ΝΑ ΘΥΜΑΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ

  Η ΑΓΑΠΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΠΊΠΤΕΙ

  Του Θεού γιατί των ανθρώπων άστα να πάνε.

  Αν και εγώ αγαπώ τον άνθρωπο με τα ελλατώματα του αυτός δεν με αγαπάει!

  Γιατί; Γιατί είμαι άνθρωπος τους Θεού!

  Εσύ με αγαπάς; Μην απαντήσεις έλα στην Ελλάδα και θα δεις!

  Θα σε πάω να γνωρίσεις Γέροντες που σε βλέπουν και ξέρουν τα π΄ντα για σένα.

 15. ΔΚ

  ξεφυγε τελειως απο το αρχικο θεμα η συζητηση -δεν θα ξαναγραψω τελειωνω
  Ασε τους αλλους να κανουν οτι νομιζουν ο καθενας εχει την ελευθρεη επιλογη αυτο το οποιον προεχει ειναι εσυ τι κανεις μην πολυστεκεσαι στο παρελθον κοιτα το παρον -μελλον
  Ο Ιησους Χρστος ειπε εαν εχετε Πιστη ακομη και Ορος θα μετακινησετε.
  Ἔστιν γεγραμμένον ἐν τοῖς προφήταις, Καὶ ἔσονται πάντες διδακτοὶ Θεοῦ.
  Θα δουμε ποιοι ειναι τελικα με τον Ιησου Χριστο και ποιοι θα τον απαρνηθουν.

  ” Αρκει οτι ο Ιησους Χριστος το Φως το Αληθινον και η Παναγια γνωριζουν και φροντιζουν για εμε οπως και για καθε Ανθρωπον ερχομενον εις τον κοσμο…ομως…. απο που ερχονται…οι Ανθρωποι, και αραγε ποιοι αλλοι ερχονται η ηδη ειναι εις τον ‘κοσμο’ (μικρη φραση μεγαλη κουρτινα για αλλη συζητηση σε αλλο επιπεδο και μερος)

  Ενεκα τουτου ως γεροντες ρωταμε ‘ειστε εκ του κοσμου’
  Εφοσον λοιπον ο Ιησους γνωριζει και η Παναγια, οι υπολοιποι ειναι δευτερευοντες και αλλοι οι του ‘κοσμου τοτου’τριτοκοσμικοι

 16. Η καταστροφή μιας μικρής πολεμικής βιομηχανίας.
  Ένα μυθιστόρημα; Μια πραγματική ιστορία; ή ένας εφιάλτης!

  Από όσα θυμάμαι γιατί έχουν περάσει κοντά 25 χρόνια από τότε. Να αναφέρω το όνομα της, τι σημασία έχει αφού ο κόσμος την έχει ξεχάσει. Το θέμα τι έγινε τότε για να τα μαθαίνουν οι νέοι και να τα γνωρίζουν οι παλιοί, ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

  Τι τίτλο να έβαζα αναρωτιόμουν; Καταστρέψτε την με κάθε μέσο; Ή διαλύστε την; Ή το κατεστημένο και το σύστημα τα μεθόδευσε όλα αυτά χωρίς ίχνος ντροπής, ενοχής! Με τόσο μίσος όμως που είναι τόσο παράξενο και περίεργο για όλα αυτά που συνέβησαν τότε.

  Τα πράγματα δεν ήταν όπως σήμερα, πριν από 25-30 χρόνια λεφτά υπήρχαν και πολλές μικρές βιομηχανίες είχαν σαν ασχολία τους να κατασκευάζουν διάφορα πράγματα για της ένοπλες μας δυνάμεις. Ξεκίνησαν με διαφορετικό τρόπο με άλλη παραγωγή, αλλά τελικά πιστοποιηθήκαν σαν μικρές πολεμικές βιομηχανίες από τα παραγόμενα προϊόντα. Η κατασκευή ανταλλακτικών πχ για τα παλιά άρματα γινόταν από αυτές της μικρές βιομηχανίες και είχαν παραγγέλλει πολλές νέα μηχανήματα που ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά. Ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν σημαντικός με την ειδίκευση του για να τα κατασκευάσει, γιατί κάποια είχαν την βοήθεια υπολογιστή για την κατασκευή ή αναλογικές ρυθμίσεις αλλά με πολύ περιορισμένες δυνατότητες.

  Η εταιρία ‘Άλφα είχε ειδικότητα της αεροπορικές κατασκευές, πως ιδρύθηκε και ποτέ δεν το θυμάμαι. Είχε σε παραγωγή δεξαμενές καυσίμου για τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας. Τότε σε πολλές περιπτώσεις έκαναν απόρριψη των εξωτερικών δεξαμενών για να εμπλακούν σε αερομαχία με τα τούρκικα αεροσκάφη, όπως συνέβαινε με τα Μιράζ F-1 όταν αντιμετώπιζαν τα F-16 των τούρκων!

  Η εταιρία κατασκεύαζε και άλλα προϊόντα, όπως τους φορείς εκτόξευσης ρουκετών των 2,75 ιντσών που είχαν την δυνατότητα να πάρουν 7 ρουκέτες. Όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν μια συμπαγείς κατασκευή, αλλά μέσα είχε τα απαραίτητα καλώδια που ήταν συνδεδεμένα με κάθε μια ρουκέτα για να εκτοξευτεί και κατέληγαν στον φορέα σύνδεσης με το αεροσκάφος.

  Η αεροπορία είχε μείνει ευχαριστημένη, ήθελε μια κατασκευή με έναν φορέα για να μεταφέρει 4 βόμβες των 250 λιβρών για να τοποθετηθεί στην άτρακτο στον κεντρικό φορέα των αεροσκαφών. Η εταιρία κέρδισε το πρόγραμμα και κατασκευάστηκαν 6 ή 8 φορείς, οι οποίοι ήταν καλύτεροι από τους ανταγωνιστές παγκόσμιος! Γιατί; Γιατί είχε τοποθέτηση και 4 ρουκέτες των 2,75 ιντσών στον φορέα, σε ειδική θέση χωρίς να εμποδίζουν την αεροδυναμική. Έτσι το αεροσκάφος είχε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει γιατί πρώτα θα έριχνε της ρουκέτες από μακριά κατά την βύθιση που θα έκανε. Μετά θα έριχνε με το πυροβόλο και θα άφηνε της βόμβες επάνω από τον στόχο, όπως και έγινε στο πεδίο βολής με απόλυτη επιτυχία. Θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των βόμβων και να διαφοροποιηθεί- μεγαλώσει ο φορέας, με μεγαλύτερη ικανότητα και σε αριθμό ρουκετών. Δηλαδή 4 βόμβες των 500 λιβρών και 6 ρουκέτες κλπ.

  Ο ρυμουλκούμενος φορέας εκτόξευσης ρουκετών!
  Την ίδια περίοδο οι τούρκοι έφτιαχναν ρυμουλκούμενους φορείς ρουκετών των 2,75 ιντσών, παρουσιαστήκαν μάλιστα τρία πρωτότυπα. Έτσι ήρθε και η ιδέα για τον εκτοξευτή, αν θα μπορούσαν να φτιάξουν και αυτοί κάτι αντίστοιχο. Ο μικρός είπε πως θα μπορούσαν να τον φτιάξουν καλύτερο και πως υπάρχουν λύσεις για αυτό. (Για τον μικρό τον πιο νέο υπάλληλο της εταιρίας θα μάθουμε αργότερα.) Αν και φαινομενικά ήταν απλή η κατασκευή με ενωμένους έξη φορείς ρουκετών των 7 ρουκετών, ο κάθε ένας των 2,75 ιντσών που κατασκεύαζε η εταιρία. Η καινοτομία του ρυμουλκούμενου εκτοξευτή ήταν ότι μπορούσε να περιστραφεί δεξιά- αριστερά με μεγάλη γωνία, ανεξάρτητα από τον κιλλίβαντα. Δηλαδή σε θέση βολής μπορούσε να περιστρέφει ο φορέας των 6Χ7 ρουκετών με μεγάλη ευκολία για να προσβάλει στόχους οπουδήποτε!

  Τα πλεονεκτήματα του ρυμουλκούμενου εκτοξευτή ρουκετών.
  Για την γρήγορη περιστροφή του εκτοξευτή κατά την βολή το αναφέραμε πριν.
  Δεν αναφέραμε πως είχε πολύ γρήγορη ανύψωση σε μοίρες που έφταναν σε πολύ μεγάλη γωνία, όπως δηλαδή έχουν οι όλμοι, κατάλληλη για να ορεινά εδάφη της Ελλάδας.

  Είχε πολύ χαμηλό βάρος αφού δεν ήταν μια συμπαγείς κατασκευή, όπως δηλαδή έκαναν οι τούρκοι.
  Ήταν εύκολο να ρυμουλκηθεί από ελαφριά οχήματα 4Χ4, ή να τοποθετηθεί στην καρότσα ακόμα και πολιτικών ημιφορτηγών με κάποιες μετατροπές.

  Μετέφερε 42 ρουκέτες των 2,75 ιντσών, έναντι 40 ρουκετών του εκτοξευτή των τούρκων.
  Είχε γρηγορότερη επαναγέμιση με ρουκέτες λόγο των κενών που είχε. Έτσι μπορούσαν να το κάνουν ακόμα και 3 χείριστες- γεμιστές με εναλλαγή και άλλων τριών αν απαιτείτο.

  Είχε την δυνατότητα άμεσης βολής σε 0 μοίρες με ταχεία περιστροφή δεξιά— αριστερά! Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να χτυπήσει τα πάντα ακόμα και άρματα! Με 42 ρουκέτες να χτυπούν συνεχόμενα τον στόχο στο ίδιο περίπου σημείο, θα έθετε εκτός όχι τα άρματα Μ48 της εποχής αλλά και νεώτερα.

  Είχε πολύ χαμηλό κόστος αγοράς, όσο για το κόστος χρήσης-συντήρησης ήταν σχεδόν μηδενικό. Όσο για το κόστος των ρουκετών, ας μην ξεχνάμε πως μας είχαν προτείνει οι αμερικάνοι να μας φτιάξουν εργοστάσιο παραγωγής ρουκετών στην Ελλάδα. Αυτό που έκαναν τελικά οι (χαζοί) τούρκοι, ενώ εμείς (οι ξύπνιοι) έλληνες αρνηθήκαμε! (οι τούρκοι έκαναν παραγγελίες των δικών τους κατωτέρων ρυμουλκούμενων εκτοξευτών ρουκετών, ενώ εμείς οι ξύπνιοι όχι)

  Αλλά σημαντικά πλεονεκτήματα του ρυμουλκούμενου εκτοξευτή ρουκετών.
  Η απόδοση της ρουκέτας των 2,75 ιντσών είναι περίπου ίδια με του όλμου των 81 χιλιοστών, με βεληνεκές τότε τα 7,5 χιλιόμετρα. Σήμερα έχει φτάσει στα 8,5 χιλιόμετρα με δυνατότητα κατεύθυνσης προς τον στόχο.
  Ένα τάγμα θα μπορούσε με 2 εκτοξευτές να καλύψει τους λόχους του και να τους παρέχει υποστήριξη με επαναλαμβανόμενα συνεχή πυρά, των 84 ρουκετών το λεπτό σε δυο στόχους ανά εκτοξευτή. Δηλαδή θα μπορούσαν άνετα να ρίξουν σε 4 στόχους από 21 ρουκέτες!

  Αυτό όμως που έκανε μοναδικό των ρυμουλκούμενο εκτοξευτή ρουκετών, ήταν η αντιμετώπιση αποβάσεων στα νησιά τότε. Σήμερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ενάντιων αεραποβάσεων. Με της δυνατότητες της γρήγορης-ταχείας μετακίνησης, με την εύκολη απόκρυψη που είχε λόγο μικρού μεγέθους και την δυνατότητα συνεχόμενων πολλαπλών βόλων ενάντιων της περιοχής απόβασης. Καταστρέφοντας το πεζικό, τα ελαφρά οχήματα και τα μικρά αποβατικά των τούρκων, αφού μετά φτάνουν τα άρματα. Ήταν δηλαδή ένα πολύ σημαντικό σύστημα για την επιβίωση των νησιών μας, με ευκολία χρήσης από εφέδρους με λίγη εκπαίδευση.

  Τα πλεονεκτήματα δεν τελειώνουν εδώ αλλά συνεχίζονται!
  Ο εκτοξευτής είχε την δυνατότητα να τοποθετηθεί και σε ελαφριά πλοιάρια μεγέθους CB-90! Η τοποθέτηση του θα έδινε μεγαλύτερη ισχύ από αυτή που είχαν τα περιπολικά Παναγόπουλος που είχαν δυο εξαπλούς φορείς με ΠΑΟ των 106 χιλιοστών. Άλλο 2 χιλιόμετρα εμβέλεια, άλλο 7,5 χιλιόμετρα και ήταν κατάλληλες οι ρουκέτες και για επίγειους στόχους, υποστήριξη αποβάσεων και ενάντιων πλοίων!

  Αλλά το ασύγκριτο πλεονέκτημα του ρυμουλκούμενου εκτοξευτή ρουκετών με τους άλλους παγκοσμίως, ήταν η δυνατότητα στον ίδιο κιλλίβαντα να μπουν χωρίς τροποποιήσεις άλλοι εκτοξευτές ρουκετών με μεγαλύτερου διαμετρήματος ρουκέτες! Δηλαδή αντί για τον φορέα με της 7 ρουκέτες των 2,75 ιντσών, να μπει άλλος με 4 ρουκέτες των 5 ιντσών. Μπορούσαν να μπουν και μεγαλυτέρου μεγέθους ρουκέτες που ήταν σε παραγωγή τότε, πχ των 240 χιλιοστών για χρήση από ελαφρά ελικοφόρα αεροσκάφη αλλά και ρουκέτες μεγαλυτέρου μήκους με μεγαλύτερη εμβέλεια!

  Κανένας δεν τα έχει πει αυτά κανένας, δεν τα έχει γράψει ποτέ μα ποτέ κανένα περιοδικό του χώρου. Όλοι λένε έτσι αόριστα για τον ρυμουλκούμενο εκτοξευτή ρουκετών των 2,75 ιντσών ,λες και δεν άξιζε, λες και ήταν μια κατασκευή για πέταμα. Περαιτέρω στοιχεία τίποτα άκρα του τάφου σιωπή, αλλά για πάμε παρακάτω.
  Ο ρυμουλκούμενος εκτοξευτής ρουκετών μπορούσε να αερομεταφερθεί από ελικόπτερα, ακόμα και τα παλιά UH-1 μπορούσαν να το κρεμάσουν από κάτω με συρματόσκοινο!

  Η απόδοση του στο πεδίο βολής.
  Στο πεδίο βολής ήταν πολιτικοί, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί που θα παρακολουθούσαν της βολές από μακριά. Υπήρχαν και μερικοί κατώτεροι πυροβολικού- αεροπορίας που θα βοηθούσαν από κοντά, με το να γεμίσουν τον εκτοξευτή με της ρουκέτες, θα έκαναν της ρυθμίσεις για την βολή και θα τον δοκίμαζαν για να πιστοποιήσουν της ικανότητες του.

  Με της πρώτες βολές που ήταν όλες εύστοχες έγινε ο χαμός! Οι βολές συνεχιστήκαν, η ευστοχία ήταν το πλεονέκτημα του εκτοξευτή και τα πράγματα πήραν άρδην τροπή! Άκουγες τους ανωτάτους αξιωματικούς να λένε πάλι πέτυχε το καταραμένο τον στόχο δεν είναι δυνατόν. Άκουγες τους (λιγότερους σε αριθμό) ανώτερους αξιωματικούς να λένε μπράβο καλά τα πάει και από την μεριά των πολιτικών τα εξ αμάξης που δεν μπορώ να τα αναφέρω.

  Ο εκνευρισμός ήταν τόσο μεγάλος για την ευστοχία του που απαίτησαν να κάνει βολές στα όρια του βεληνεκούς και με μεγάλη γωνιά στροφής του εκτοξευτή από τον κιλλίβαντα! Στις 45+ μοίρες νομίζω αριστερά που πέτυχε με την μια τον στόχο. Ακούστηκαν μπράβο εξαιρετική βολή από την μεριά των ανώτερων αξιωματικών. Το καταραμένο πάλι πέτυχε το στόχο, αδύνατον δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και άλλα υποτιμητικά σχόλια από την πλευρά των ανώτατων αξιωματικών. Από την πλευρά των πολιτικών ακούστηκαν πολύ κακόχεντρα σχόλια (όχι από αυτά που λέγονται στα καφενεία αλλά στην τηλεόραση που βρίζει ο ένας τον άλλον μπας και πάρει κανέναν ψήφο παραπάνω!) Δεν μπορώ να τα αναφέρω και όλα όπως καταλαβαίνετε για διάφορους λόγους!

  Το πόσο πολύ τους πείραξε που απέδειξε την άξια του που δεν μπορούσαν να τον χωνέψουν με τίποτα. Ευτυχώς που ο αριθμός των ρουκετών των 2,75 ιντσών που διατέθηκε για την βολή ήταν μικρός αλλιώς θα το έβαζαν να ρίχνει μέχρι αύριο! Τα υπόλοιπα τα ξέρετε καμία παραγγελία δεν έκαναν, ενώ για τους τούρκους τα αναφέραμε. Η επίσημη δικαιολογία ήταν μια πως θα απαιτούσε να υπάρχει μεγάλο απόθεμα ρουκετών, πως θα μειωνόντουσαν τα αποθέματα της αεροπορίας σε ρουκέτες και διαφορές άλλες μπούρδες.

  Ο σκελετός του επιθετικού ελικοπτέρου!
  Σε μια περίοδο αναδουλειάς στην μικρή εταιρία όλοι αναρωτιόντουσαν, τι θα κάνουν πως θα περάσει η ώρα. Τότε ο μικρός έριξε μια ιδέα; Να φτιάξουμε κάτι για να ασχοληθούμε. Τι να φτιάξουμε των ρώτησαν; Ένα ελικόπτερο! Ένα ελικόπτερο; Μα θέλει καθίσματα, είναι μεγάλο σε μέγεθος. Ναι για αυτό θα φτιάξουμε ένα επιθετικό ελικόπτερο απάντησε ο μικρός! Όλοι έμειναν άφωνοι άλλα τελικά συναίνεσαν για αυτό. Δεν είπε κανένας πως ήταν έτσι μια απόφαση εν θερμό, ήταν μια σοφή απόφαση για το μέλλον της εταιρίας που έπρεπε να προχωρήσει προς τα επάνω. Έτσι ξεκίνησαν την δουλειά.

  Την επόμενη μέρα από την συζήτηση ήρθαν σχέδια, φωτογραφίες. Ήθελαν βοήθεια αλλά ήταν πολύ δύσκολο να βρουν κάποιους να τους βοηθήσουν που να έχουν της γνώσεις και να μην πάρουν σχεδόν καθόλου ή ελάχιστα χρήματα! Ξεκίνησαν με τον γνωστό του γνωστού, τους φίλους και συγγενείς. Πρώτος ήρθε για βοήθεια ένας υπαξιωματικός μηχανικός ελικόπτερων (δεν θυμάμαι σε ποιο σώμα ήταν όμως) και μετά ήρθε ένας φοιτητής που ήταν στο τελευταίο έτος αεροναυπέγός. Ξεκίνησε η δουλειά αλλά ο πρώτος σκελετός απείχε από το να ήταν ένα πραγματικό ελικόπτερο, ήθελαν επιπλέον βοήθεια από έξω επειγόντως. Το παρήγορο όμως ήταν πως διαπιστώθηκε πως είχαν της ικανότητες και μπορούσαν να τον κατασκευάσουν οι εφαρμοστές της εταιρίας, άνθρωποι χωρίς διπλώματα και πτυχία. Έτσι ο πρώτος σκελετός πέρασε στην άκρη και μετά διαλύθηκε, για να κατασκευαστή ο δεύτερος σκελετός του επιθετικού ελικοπτέρου.

  Ήθελαν βοήθεια όπως είπαμε και πριν, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να βρουν να τους βοηθήσουν που να έχουν της γνώσεις και να μην πάρουν σχεδόν καθόλου ή ελάχιστα χρήματα! Που να βρεις όμως έναν αεροναυπηγό που να έχει ειδικότητα στα ελικόπτερα; Το πρόβλημα ήταν τα σχέδια που δεν ήταν απόλυτα ακριβή, αλλά και ότι αυτοί που βοηθούσαν δεν ήταν συνεχώς στην εταιρία για να ελέγχουν την δουλειά και να διορθώνουν τα λάθη. Έτσι στον δεύτερο σκελετό του επιθετικού ελικοπτέρου έγιναν πάλι λάθη που μπορούσαν να διορθωθούν, αλλά κάνεις δεν ήθελε μπαλώματα. Έτσι αποφασίστηκε να διαλυθεί ο σκελετός και να φτιαχτεί ένας καινούργιος. Αυτό έγινε και για έναν ακόμα λόγο γιατί δεν χωρούσε τον κατάλληλο κινητήρα, δηλαδή όχι αυτόν που ήθελαν αλλά αυτόν που μπορούσαν να βρουν!

  Όχι δεν έκαναν αντιγραφή ενός επιθετικού ελικοπτέρου όπως θα νομίζει κάποιος, όπως έκαναν οι Ιρανοί με τα αμερικανικά κόμπρα. Ήθελαν να φτιάξουν το δικό τους επιθετικό ελικόπτερο! Ήθελαν να αποδείξουν ότι άξιζαν! Εξάλλου αυτό έκαναν όλες οι εταιρίες τον σκελετό έφτιαχναν, κινητήρα κλπ τα έπαιρναν από αλλού. Ο τρίτος σκελετός έδειχνε σαν ένα πραγματικό επιθετικό ελικόπτερο. Τοποθετηθήκαν όλα τα απαραίτητα όργανα, από ένα παλιό ελικόπτερο του στρατού που είχαν αποσύρει τον τύπο. Μπήκαν οι καλωδιώσεις από ηλεκτρολόγο που δούλευε στα ελικόπτερα του στρατού ξηράς και από τον μικρό! Μπήκαν καθίσματα, δεξαμενές καυσίμου κλπ.
  Τοποθετήθηκε το ουραίο στροφείο και ο μειωτήρας κατασκευάστηκε σε ένα ειδικό μηχανουργείο που τότε έφτιαχνε τα ανταλλακτικά για να άρματα. Ποιος μειωτήρας; Αυτός που μεταδίδει την κίνηση στον άξονα του ουραίου στροφείου κλπ. Μην νομίζει κάποιος πως η κατασκευή ενός ελικοπτέρου είναι μια εύκολη υπόθεση. Το δύσκολο ήταν να κατασκευαστή ο άξονας που μεταδίδει την κίνηση στο στροφείο και όχι οι έλικες. Δηλαδή τα πτερύγια του στροφείου. Τοποθετηθήκαν και δυο φορείς ρουκετών των 2,75 ιντσών στης μικρές πτέρυγες, έτσι έδειχνε πια σαν ένα πραγματικό επιθετικό ελικόπτερο, άσχετα αν ήταν λίγο πιο μικρό στο μέγεθος.

  Το μεγάλο πρόβλημα ήταν τι θα έκαναν με το ρύγχος, πως θα έβαζαν ένα πυροβόλο εξωτερικά σε αυτό με το σύστημα περιστροφής- κίνησης. ο μικρός διαφώνησε κάθετα από την αρχή. Όχι εξωτερικό πυροβόλο, χρειάζεται ραντάρ όπως έχουν τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα. Γιατί ο πόλεμος θα διεξαχτεί στο αιγαίο και εκεί πρέπει να τον κερδίσουμε, καταστρέφοντας τα αποβατικά πλοία των τούρκων, τα πλοία επιφανείας και της αποβάσεις που θα κάνουν και μετά στον Έβρο. Αν χάσουμε τον πόλεμο στο αιγαίο, δηλαδή να μας πάρουν δυο νησιά οι τούρκοι και να κερδίσουμε εδάφη στην ανατολική Θράκη, δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε της απώλειες. Έτσι το ελικόπτερο έπρεπε να μπορεί να πάρει και πυραύλους εναντίον πλοίων AS15TT και μεγαλύτερους, μαζί με μεγάλες ρουκέτες. Όπως δηλαδή είχαν φτιάξει στον πόλεμο της Κορέας σαν τον μικρό Τζων κλπ.

  Μα θα αφήσουμε το ελικόπτερο άοπλο; Όχι απάντησε ο μικρός θα του βάλουμε έναν φορέα ανάρτησης οπλισμού κάτω από την άτρακτο που εκεί θα μπορεί να μπει εξωτερικά ένας φορέας με ένα πολυβόλο των 0,50 ιντσών, όπως έχουν τα αεροσκάφη Τ-2 στην Καλαμάτα. Έξαλλου εκεί θα μπει αντί για το πολυβόλο το σύστημα κατεύθυνσης των πυραύλων. Έτσι άφησαν τον κατάλληλο χώρο στο ρύγχος για να μπει ένα ραντάρ επιφανείας.

  Η δουλειά συνεχίστηκε και είχε φτάσει στο σημείο της εξεύρεσης κινητήρα που ήταν δύσκολο να τον παραγγέλλουν από το εξωτερικό, αφού δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι πόροι. Δηλαδή τα χρήματα! Έτσι προσπάθησαν να συνεννοηθούν και να ζητήσουν έναν κινητήρα δανικό από τον στρατό για της δόκιμες πτήσης του ελικοπτέρου. Είχαν φτάσει στο σημείο που έκαναν της διαβουλεύσεις, ήρθε κλιμάκιο του στρατού για να το δει κλπ.
  Η καταστροφή της μικρής πολεμικής βιομηχανίας.

  Ενώ πήγαιναν όλα μια χαρά ξαφνικά και αναπάντεχα ήρθε το τέλος! Ήρθε το περιοδικό πτήση για να κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στην εταιρία και όλα τα προϊόντα που παράγει και που τα έχω αναφέρει. Αυτά μπήκαν και με φωτογραφίες στο περιοδικό. Στο τέλος στην συζήτηση που έκαναν με τον υπεύθυνο της εταιρίας, ακούστηκαν και δημοσιοποιηθήκαν δυο πράγματα στο περιοδικό. Το ένα ήταν ο τρίτος σκελετός που επιθετικού ελικοπτέρου που ήταν περήφανος για αυτό με της βελτιώσεις που είχαν γίνει. Το άλλο ήταν ότι είχε ζητήσει προσωπικό η εταιρία για να αναπτυχτεί. Ήρθε ένας καθηγητής με διδακτορικό για να δουλέψει που δεν είχε βασικές γνώσεις φυσικής που δεν μπορούσε να τους βοηθήσει. Έτσι στην θέση του προσέλαβαν ένα απόφοιτο τεχνικού λυκείου που προσέφερε τα μέγιστα στην εταιρία και έκοβε το μυαλό του! Αυτός είναι ο μικρός που γράφω ο πιο νέος υπάλληλος στην εταιρία.
  Μόλις τυπώθηκε το περιοδικό και μοιράστηκε στα περίπτερα, από την επόμενη μέρα ξεκίνησε ο πόλεμος. Στην ΕΑΒ ούρλιαζαν γιατί αυτοί δεν είχαν φτιάξει ποτέ κάτι δικό τους και είχαν ασχολία μόνο με τα αντισταθμιστικά ωφέλει. Πήγαν στον υπουργό και στους υπόλοιπους έξω φρενών. Το ίδιο έγινε και με τον καθηγητή με το διδακτορικό που είχε σχέση με μεγάλο πολίτικο κώμα μόλις του το είπαν πήγε στον υπουργό και ζήτησε το κεφάλι τους επί πίνακι. Όπως ξέρετε τα πολιτικά κώματα διόριζαν και στον ιδιωτικό τομέα έτσι είχε γίνει και με αυτόν, θα σου δώσω την δουλειά αλλά θα πάρεις έναν δικό μου για δουλειά!

  Έτσι η εταιρία μπήκε στην μαύρη λίστα ξαφνικά και αναπάντεχα! Πρώτα ήρθαν το πρωί το υγειονομικό, οι αστίατροι που έψαχναν τους χώρους της εταιρίας και την έγραψαν για την σκόνη που είχε!

  Ήρθε και το ΙΚΑ ψάχνοντας να βρει ανασφάλιστους τους εργάτες, δεν βρήκε τίποτα και έφυγε!

  Πήγαν και οι ελεγκτές της εφορίας τρεις ολόκληρες ήμερες ήταν εκεί και έψαχναν, έψαχναν, έψαχναν! Την τρίτη μέρα κατά το μεσημέρι ακούστηκε μια φωνή τους πιάσαμε! Βρήκαν κάτι λάθος μια ασήμαντη παράβαση, ένας αναγραμματισμός στα βιβλία από λάθος και τους έριξαν ένα βαρύ πρόστιμο!

  Ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι τέλους! Έβαλαν χέρι σε όλους που τους είχαν βοηθήσει με το σκελετό του επιθετικού ελικοπτέρου, επέπληξαν τους πάντες. δεν επέτρεψαν να δοθεί κινητήρας για να γίνουν οι πτητικές δόκιμες και δεν έδωσαν ποτέ ξανά δουλειά στην εταιρία! Με αποτέλεσμα να την οδηγήσουν σε κλείσιμο!

  Αν προλάβαιναν και προχωρούσαν το επιθετικό ελικόπτερο μπορεί κάτι να είχε γίνει. Δυστυχώς το περιοδικό Πτήση άθελα του συνέβαλε στο να γίνει η αιτία να καταστραφεί η εταιρία. Δεν είπα πως έφταιγε το περιοδικό, παραδόξως όμως όλες οι μικρές εταιρίες που παρουσίασε τότε έκλεισαν! Η Ελλάδα έμεινε στάσιμη τίποτα καινούργιο δεν κατασκευάστηκε, τίποτα δεν προχώρησε.

  Η κουτή ερώτηση;
  Το επιθετικό ελικόπτερο θα άξιζε σαν τα Απάτσι που πήραμε; Τι λες ρε καραμήτρο που μου θες και Απάτσι που δεν έχεις φράγκο και μου θες μεταξωτά βρακιά να φορέσει ο πισινός σου, τώρα να δω πως θα τα συντηρήσεις; Έμαθες και τα Απάτσι, τι ξέρεις για αυτά; Ξέρεις πως πολέμησαν στο Ιράκ και έπαθαν πανωλεθρία, χάνοντας δεκάδες ελικόπτερα; Τα επιθετικά ελικόπτερα και όλα τα ελικόπτερα γενικά είναι ευάλωτα. Αυτό που έκαναν οι αμερικανοί μετά από κάθε έναν πόλεμο στο Ιράκ ήταν να τα συγχρονίσουν, για να έχουν την δυνατότητα να χτυπάμε τον εχθρό από πιο μακριά για να έχουν λιγότερες απώλειες.

  Όσο για το επιθετικό ελικόπτερο ήταν μια χαρά ασφαλώς και ήθελε πολύ δουλειά για να γίνει μάχιμο και να πετάξει, αλλά δεν το άφησαν. Ήταν στα επίπεδα των εξοπλισμένων ελικοπτέρων, θα μπορούσε εύκολα να βαλτωθεί. Αλλά δεν θα γράψω άλλες φανταστικές ιστορίες τι θα μπορούσε να γίνει εκ των υστέρων.
  Στο επόμενο θα αναφερθώ για μια άλλη μικρή πολεμική βιομηχανία, μόνο που εδώ ξέρω λιγότερα και όχι από πρώτο χέρι όπως αυτά που έγραψα και διαβάσατε.

  Και για την αντιγραφή.
  Δικαίος Γεώργιος Μικρός Ήρωας.

 17. Theognostos έγραψα για μια πραγματική ιστορία που έγινε στην Ελλάδα και μου απαντάς για κάτι που έχω διαβάσει.

  Εδώ κατέστρεψαν με λύσσα τα πάντα κυνήγησαν τους πάντες κλπ

  Αν διάβασες έγραψα όλα τα πλεονεκτήματα ενός οπλικού συστήματος και πόσο θα μπορούσε να μας είχε βοηθήσει και όχι μόνο έχει εμβέλεια 7,5 χιλιόμετρα και το βάρος του!

 18. Η σχετική περίπτωση την οποια παρέθεσα εχει σκοπό να καταλάβεις οτι αυτα γινονται παντού. Δεν παραδιδεις στοιχεία πέραν του οτι θυμάστε. Παρά ταύτα η μη προώθηση της τεχνολογίας και στις δύο περιπτώσεις εγινε κυρίως για πολιτικούς σκοπούς..ουτε αυτές είναι οι πρωτες η τελευταίες περιπτώσεις αναπτυξεως τεχνολογίας για αμυντικούς η πολιτικούς σκοπούς οι οποίες έτυχε να καταπολεμηθούν. Αλλα εαν και εφοσον ειναι έτσι υπάρχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο για τον Γκιολβα με αλλα συστήματα τα οποία προσπάθησε να φερει εις πέρας στην Ελλάδα και οχι μόνον. Ολα αύρα παραμένουν ιστορίες.

  Η υπόθεση είναι τωρα τι γίνεται..άρα οτι έγραψα προηγουμένως ισχύει. Χωρίς πολιτικη βούληση, δηλαδή ανθρώπους μεσα στην πολιτική ζωή, να προωθήσουν συστήματα δεν πρόκειται να γινει κατι σοβαρό. Η Ελλάς θα αγοράζει απο έξω συστήματα και συμπαραγωγή μόνον ορισμένων υποσυστημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.