X-Band (SBX): Το μεγαλύτερο πλωτό ραντάρ στο κόσμο

X-Band
Το ραντάρ X-Band, αγκυροβολημένο στο νησί Φορντ στη Χαβάη (Φωτογραφία: Bytemark)

H Ναυτική Διοίκηση Ειρηνικού του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (HΠA) μαζί με την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας,  ανακοίνωσαν ότι το  μεγαλύτερο πλωτό ραντάρ στο κόσμο, το X-Band (SBX) έχει αγκυροβολήσει στη νησί Φορντ στη Χαβάη, με αφορμή αυτό το γεγονός δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από αυτό το ραντάρ με τις μεγάλες δυνατότητες στο Flickr.

Μ’αφορμη το παραπάνω γεγονός, διαβάστε, παρακάτω, για τις δυνατότητες και την ιστορία εξέλιξης του πλωτού ραντάρ X-Band (SBX).

Το πλωτό ραντάρ X-Band (SBX) αποτελείται από ένα προηγμένο σύστημα ραντάρ τοποθετημένο σε μια πλωτή εξέδρα. Όταν τεθεί σε λειτουργία, θα είναι σε θέση να παρακολουθεί, να ανιχνεύει, και να αξιολογεί τους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως μέρος του συστήματος επίγειας άμυνας (GMD) της Υπηρεσίας Πυραυλική Άμυνας (MDA) των ΗΠΑ. Πρόκειται να τοποθετηθεί στα ανοιχτά των ακτών της Αλάσκα και της αεροπορική βάσης Vandenberg στη Καλιφόρνια.

Το SBX για πολλούς λόγους, είναι ο απόγονος του επίγειου πρωτότυπου ραντάρ (GBR-P), που από το 1999 υπηρετεί ως ραντάρ ελέγχου πτήσεων και δοκιμών στο χώρο του πεδίου δοκιμών Ρέιγκαν.

Την 1η Αυγούστου 2002, η MDA ανέθεσε με συμβόλαιο αξίας ύψους 31 εκ δολάρια στην Boeing την ανάπτυξη των νέων πλωτών θαλασσιών συστημάτων ραντάρ.

Προς το παρόν, η Boeing αναπτύσσει την πλωτή πλατφόρμα, η Raytheon αναπτύσσει το ραντάρ X-Band, και η Harris Corporation παρέχει τα μηχανικά συστήματα, τις υπηρεσίες ολοκλήρωσης και εξοπλισμού των δορυφορικών επικοινωνιών. Η ομάδα του SBX έχει εφαρμόσει πολλά από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το πρόγραμμα του ραντάρ CBR-P, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Αρχικά η MDA είχε σχεδιάσει να κατασκευάσει ένα επίγειο ραντάρ X-Band, αλλά αποφάσισε να προχωρήσει στο πλωτό ραντάρ το οποίο διαθέτει μεγαλύτερη κινητικότητα και εμβέλεια. Η πλωτή πλατφόρμα του SBX, είναι μια τροποποιημένη εξέδρα άντλησης πετρελαίου, έχει σχεδιαστεί να διαθέτει εξαιρετική σταθερότητα στους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες. Έχει πλάτος 80 μέτρα και μήκος 130 μέτρα, η εξέδρα διαθέτει μονάδα παραγωγής ισχύος, γέφυρα ελέγχου και αίθουσες ελέγχου, χώρους διαμονής, χώρους αποθήκευσης καθώς και αρκετά μεγάλη επιφάνεια για να υποστηρίξει την υπερκατασκευή του ραντάρ X-Band. H δυνατότητα κίνησης της πλατφόρμας δίνει την δυνατότητα στην MDA να εγκαταστήσει μελλοντικά στο SBX βαλλιστικά σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

X-Band
Το ραντάρ X-Band, αγκυροβολημένο στο νησί Φορντ, στη Χαβάη (Φωτογραφία: Bytemark)

Μετά την τοποθέτηση του ραντάρ επί της εξέδρας, ολόκληρη η κατασκευή θα μετρά 280 ύψος από την καρίνα μέχρι το ύψος του θόλου του ραντάρ, εκτοπίζοντας 50000 τόνους νερού. Για να το θέσω σε μία προοπτική σύγκρισης, το SBX θα έχει περίπου το μέγεθος δύο γηπέδων ποδοσφαίρου.

Ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος C-Band θα αποκαταστήσει την επικοινωνία μεταξύ της πλωτής πλατφόρμας και των επίγειων εγκαταστάσεων. Για την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος απαιτούνται 50 με 55 άτομα στη πλατφόρμα και επιπλέον 30-40 στις εγκαταστάσεις στη στεριά.

‘Όταν το SBX τεθεί σε λειτουργία, θα χρησιμοποιεί την εστιαζόμενη δέσμη του για να παρακολουθεί ένα εισερχόμενο βαλλιστικό πύραυλο στο διάστημα τουλάχιστον 20 λεπτά πριν εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα. Το ραντάρ θα διαβιβάζει λεπτομερή στοιχεία παρακολούθησης στην μονάδα διοίκησης της GMD, η οποία θα εκτελεί βολή με το επίγειο σύστημα πυραύλων αναχαίτισης πυραύλων GBI. Καθώς ο πύραυλος GBI θα κινείται προς τον εχθρικό πύραυλο το SBX θα κάνει υπολογισμούς για την τροχιά και την ακρίβεια προσβολής των πυραύλων

Το ραντάρ X-Band, το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στη κορυφή μίας πλωτής πλατφόρμας, θα είναι το μεγαλύτερο, το πιο εξελιγμένη συγχρονισμένη συστοιχία, ηλεκτρο-μηχανικά κινούμενο ραντάρ X-Band στο κόσμο. Το ραντάρ θα συνεχίζει να μεταδίδει ενημερωμένες πληροφορίες στη μονάδα διοίκησης GMD αφότου εκτοξευτούν οι έξω-ατμοσφαιρικοί πύραυλοι (EKV), οι οποίοι θα κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης προς την εχθρική απειλή. To SBX θα καθορίσει κατά πόσο ή όχι οι EKV καταστράφηκαν, και να προετοιμαστεί να υποστηρίξει μια δεύτερη εκτόξευση πυραύλων εάν αυτό χρειαστεί.

Ένα από τα μειονεκτήματα του SBX είναι ότι το ραντάρ X-Band, όπως και όλα τα άλλα ραντάρ, δεν μπορούν να δει πέρα από την καμπυλότητα της Γής, γνωστή και ως “Οριζόντιο Ραντάρ”. H ικανότητα του SBX να ανιχνεύει τους εισερχόμενους πυραύλους εξαρτάται πλήρως από για το πού το ραντάρ βρίσκεται σε σχέση με τον εισερχόμενο πύραυλο. Έτσι, όσο πιο κοντά, βρίσκεται το SBX σε εχθρικά έθνη και χώρες που υποθάλπουν τρομοκράτες, τόσο το μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες ότι η GMD θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει μία επιτυχημένη παρακολούθηση.

Στις 16 Αυγούστου 2003, η MDA ανακοίνωσε την απόφαση της να αναπτύξει την πλατφόρμα SBX ακριβώς έξω από την ακτή της Adak, στην Αλάσκα. Η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο των νήσων Aleutian, η ακτή Adak είναι ιδανική για το SBX γιατί δίνει στο σύστημα να επιπλέον χρόνο για την συλλογή δεδομένων σχετικά με τις εισερχόμενες απειλές από την Ασία.

Για να δείτε τις φωτογραφίες του ραντάρ, παρακαλώ επισκεφτείτε το: SBX-1 Tour

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.