XXV ΤΘΤ: Άσκηση διπλής ενεργείας μεταξύ Τεθωρακισμένων Ελλάδος και ΗΠΑ

Η Ίλη C της 2ης Επιλαρχίας, 5ου Συντάγματος Πεζικού του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) και η XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «2ο Σύνταγμα Ιππικού – ΕΦΕΣΟΣ» του Ελληνικού Στρατού φόρεσαν τα συστήματα πολλαπλών προσβολών λέιζερ και τις 16 και 17 Μαρτίου 2021 εκτέλεσαν κοινή άσκηση διπλής ενεργείας στο πεδίο ασκήσεων Πετροχωρίου, στην Ξάνθη.

Χρησιμοποιώντας το Σύστημα Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ) MILES, τεθωρακισμένα, μηχανοκίνητο πεζικό και διμοιρίες αναγνωριστών από νατοϊκές συμμαχικές χώρες δοκίμασαν τις τακτικές και τον εξοπλισμό τους ο ένας εναντίον του άλλου στο πλαίσιο της άσκησης «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 21» (Thracian Cooperation 2021).
Το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ για την εξομοίωση βολών των στρατιωτικών οπλικών συστημάτων, επέτρεψε στους Στρατούς και των δύο χωρών να μοιραστούν καλύτερα τα διδάγματα τους κατά την άσκηση ενισχύοντας περαιτέρω τις σχέσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 2η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των ΗΠΑ είχε επιχειρήσει στο πλευρό του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον πόλεμο της Κορέας.

Leopard 2HEL

«Είναι καλό να έχουμε διαφορετικές εμπειρίες από άλλον Στρατό», δήλωσε ο Υπίλαρχος Ντίλαν Έουερς, Ουλαμαγός στην Ίλη C. «Μπορούμε να αποκτήσουμε την διαλειτουργικότητα στην οποία διαφορετικές χώρες συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο».

Υπίλαρχος Ντίλαν Έουερς
Υπίλαρχος Ντίλαν Έουερς

Την 16η Μαρτίου, ο Ουλαμός Μέσων Αρμάτων (ΟΥΜΑ) M1 Abrams του Έουερς της Ίλης C εγκαταστάθηκε αμυντικά πανω έναν λόφο, κρύφθηκε μέσα στο πυκνό θαμνώδες πεδίο ασκήσεως που βρίσκεται στην ιστορική Θράκη. Τρεις ΟΥΜΑ του Ελληνικού Στρατού εκτέλεσαν επιθετική ενέργεια, κινούμενοι μέσα στο δύσβατο έδαφος και την πυκνή κόκκινη σκόνη της περιοχής.

M1 Abrams
M1 Abrams

Ωστόσο, ο Δεκανέας Νικολά Μπαρμπέρο, πυροβολητής στο άρμα του Έουερς, παρατήρησε ότι το λοφώδες ανάγλυφο ήταν αρκετά δύσκολο για την Ίλη C από ο,τι ήταν για τον Ελληνικό Στρατό.
«Παίζαμε στην έδρα τους», δήλωσε ο Μπαρμπέρο. «Οπότε, για εμάς ήταν δύσκολο, αλλά την ίδια στιγμή, ήταν μια διδακτική εμπειρία».

Leopard 2HEL

Την επόμενη ημέρα, 17 Μαρτίου, οι δυο χώρες αλλάξαν ρόλους και τρείς ΟΥΜΑ της Ίλης C επιτέθηκαν σε ένα ΟΥΜΑ Leopard 2HEL του Ελληνικού Στρατού που εκτέλεσε άμυνα αμυντικής περιοχής επι λόφου μέσα στο πεδίο ασκήσεων. Σύμφωνα με το Μπαρμπέρο, η εκπαίδευση διπλής ενέργειας μαζί με τον Ελληνικό Στρατό αύξησε την εμπειρία της Ίλης.

Ο διοικητής του ασκούμενου Συγκροτήματος Ίλης XXV ΤΘΤ μιλάει με τους επικεφαλής των άλλων διοικήσεων

«Πιστεύω ότι η εκπαίδευση μαζί τους ήταν πολλή επιτυχημένη», δήλωσε ο Μπαρμπέρο. «Μάθαμε πολλά από αυτό επειδή συνήθως δεν κάνουμε αυτήν την εκπαίδευση ΤΘ εναντίον ΤΘ – ειδικά με ξένες χώρες για να δούμε πως ελίσσονται και πως λειτουργούν».

Τοποθέτηση αισθητήρα MILES επι Leopard 2HEL

Η Thracian Cooperation είναι μια ετήσια κοινή άσκηση ανάμεσα στον Ελληνικό Στρατό και τον Στρατό των ΗΠΑ. Αποτελείται από πολιτιστικά γεγονότα, μια κοινή άσκηση διπλής ενεργείας και μια άσκηση με αληθινά πυρά που είναι το αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Η Ίλη C (Charlie) της 2ης Επιλαρχίας του 5ου Συντάγματος Πεζικού, που έχει έδρα στο Φόρτ Χούντ, στο Τέξας των ΗΠΑ, βρίσκεται στην Ευρώπη στο πλαίσιο της εναλλαγής τεθωρακισμένων Ομάδων Μάχης της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Atlantic Resolve. Αποτελείται από ΟΥΜΑ M1 Abrams, Ουλαμό TOMA M2 Bradley και Ουλαμό Ανιχνευτών (ΟΥΛΑΝΙΧ) με ΤΟΜΑ M2 Bradley και HMMWV.

Διαιτητές της άσκησης

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και από αμερικανικής πλευράς η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ.Elisabeth K.Lee, ο Υποδιοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (Deputy Commander USAREUR- AF) Major General Joe Jarrard και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Colonel Robert Reed Anderson.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός επεσήμανε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και συνεχάρη το ασκούμενο προσωπικό για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της άσκησης.

Η άσκηση ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 21 ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Μαρτίου με βολές πραγματικών πυρών από μονάδες τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού και του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) στο πεδίο βολής Πετροχωρίου κοντά στην Ξάνθη, τις βολές παρακολούθησε ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Αξιωματούχοι και από τις δυο χώρες παρακολούθησαν τις τεθωρακισμένες μονάδες και των δύο Στρατών καθώς εκτελώντας ελιγμούς επέδειξαν τις ικανότητες τους με τα πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής Πετροχωρίου. Ανάμεσα στους αξιωματούχους ήταν ο Διοικητής Στρατού ΗΠΑ Ευρώπης και Αφρικής Στρατηγός Τζόζεφ Γκέραρντ και η γενικός πρόξενος Ελιζαμπεθ Λι.

Ο Υποδιοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (Deputy Commander USAREUR- AF) Major General Joe Jarrard δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών. Διμερείς ασκήσεις όπως αυτές, μας βοηθούν να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους στον τομέα της περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας».

ΤΟΜΑ M2 Bradley
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που εκπαιδευόμαστε εδώ μαζί σας και βελτιώνουμε τις ικανότητες μας και την διαλειτουργικότητα», δήλωσε ο Γκέραρντ καθώς σχολίασε μετά την άσκηση.
Κατά την άσκηση η Ίλη C της 2ης Επιλαρχίας, του 5ου Συντάγματος Ιππικού εκπαιδεύθηκε στενά με την ομάδα μάχης της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Ελληνικού Στρατού. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Ίλης C, Ίλαρχο Τζόσουα Χάρισον η εκπαίδευση ήταν επιτυχής.


Πηγές: dvidshub.net και ΓΕΣ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Ο κύριος Μπαρμπέρο δήλωσε ότι παίζανε στην έδρα μας και είχαμε πλεονέκτημα το ότι γνωρίζαμε το πεδίο που γινόταν η άσκηση , γιατί να μην πάμε και εμείς στην έδρα τους για μία αντίστοιχη άσκηση ;
    Για την αεροπορία υπάρχουν κονδύλια για να συμμετέχει σε διεθνείς ασκήσεις, για τον Σ. Ξ γιατί δεν υπάρχουν;

    ή η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων περιτεύει για τον Σ. Ξ ;

    1. Αυτή η απάντηση του Αμερικάνου, είναι πολύ μεγάλη παπάτζα. Αν είσαι ο κορυφαίος (ΗΠΑ), όπου και να σε βάλουν να παίξεις θα κερδίσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.