Υπάρχει μέλλον για γαλλικά μαχητικά σε ελληνική υπηρεσία;

©NickJ 1972/Flickr | Γαλλικά Dassault Mirage 2000-5F και Dassault Rafale C

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Η απαξίωση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage τα τελευταία έτη, λόγω της ελλιπούς υποστηρίξεως των αεροσκαφών και των όπλων τους, απασχολεί την ηγεσία και παρά τις επισταμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τα μαχητικά παραμένουν χωρίς FOS επί σειρά ετών. Οι δυσχέρειες του εκτρωματικού νόμου Βενιζέλου περί προμηθειών, είναι οπωσδήποτε μια από τις αιτίες. Σοβαρή αιτία όμως είναι και η οικονομική παράμετρος, η οποία στην εποχή της έντονης δημοσιονομικής κρίσεως που διήλθε η χώρα, ανέδειξε τα όρια που υπάρχουν ως προς την υποστήριξη ομοειδών μειζόνων οπλικών συστημάτων δύο διαφορετικών πηγών προελεύσεως, για να περιορισθούμε στην Πολεμική Αεροπορία.

Η δημοσιονομική κρίση δεν ανήκει ακόμη στο παρελθόν και η πανδημία του COVID 19 καθυστερεί την ανάρρωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι βάσιμο λοιπόν να υποστηριχθεί ότι στο μέλλον θα είναι κυριολεκτικώς “πολυτέλεια”, η διατήρηση ενός μείγματος αμερικανικών και γαλλικών μαχητικών. Όταν έχεις πρόβλημα να υποστηρίξεις τα ήδη υπάρχοντα Mirage, είναι ασφαλώς εκτός πραγματικότητος και συζητήσεως η πιθανότητα προμήθειας Rafale.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη κοστίζουν “πολύ”, όχι μόνο ως πλατφόρμες που απαιτούν μια δεύτερη εφοδιαστική αλυσίδα ανταλλακτικών για την υποστήριξή τους αλλά και λόγω των διαφορετικών όπλων που φέρουν. Τα τελευταία, είναι κατά κανόνα πιο ακριβά εν σχέσει με τα αμερικανικά, τόσο ως προς το κόστος κτήσεως όσο και στην περιοδική συντήρησή τους.

Από οικονομικής πλευράς, εάν είναι περίπου αυτονόητο το δυσβάστακτο κόστος διατηρήσεως γαλλικών μαχητικών πλάι στα αμερικανικά, παραμένει το ερώτημα του συγκριτικού ποιοτικού πλεονεκτήματος που εξασφαλίζουν αυτά στην Πολεμική Αεροπορία. Εδώ πρέπει να διευκρινιστούν δύο πράγματα:

α) Τα κριτήρια προμήθειας γαλλικών μαχητικών ποτέ δεν ήταν επιχειρησιακά αλλά πολιτικά. Η χούντα Ιωαννίδη στην δεκαετία του 1970 αποφάσισε να προμηθευτεί και τα Mirage F.1CG προκειμένου να διατηρεί καλές σχέσεις με το Παρίσι. Το ίδιο περίπου ίσχυσε και στην δεκαετία του 1980, με την προμήθεια των Mirage 2000, που όπως φάνηκε εξυπηρέτησε και παρασκηνιακή διακίνηση μαύρου χρήματος. “Πολιτική”, ήταν στην δεκαετία του 2000 και η απόφαση αναβαθμίσεως και προμήθειας Mirage 2000-5Mk2, δεδομένου ότι καμμία σχετική εισήγηση ή ενδιαφέρον δεν υπήρχε από πλευράς ΓΕΑ…

β) Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πόσο μεγάλο ή σημαντικό είναι το ποιοτικό πλεονέκτημα που προσφέρουν στην Πολεμική Αεροπορία τα γαλλικά μαχητικά. Κατ’ αρχάς σημειώνεται ότι η “οροφή” των γαλλικών μαχητικών που έχει προμηθευτεί η Ελλάδα, είναι δύο Μοίρες. Αρκούν αυτές για να κάνουν την “διαφορά”; Η εγκατάλειψη των Mirage τα τελευταία έτη, αποδεικνύει ότι η Πολεμική Αεροπορία “έζησε” και χωρίς αυτά. Σε μια περίοδο που όλοι οι δείκτες διαθεσιμότητος κατέρρεαν, προτεραιότητα δόθηκε όπως ήταν αυτονόητο στην διατήρηση της σπονδυλικής στήλης των μαχητικών, δηλαδή στα F-16. Η συμβολική παρουσία των Mirage, δεν θα είχε κάποια αξιοσημείωτη επίδραση στην έκβαση τυχόν αναμετρήσεως. Το εάν θα έχει σε μια πραγματική σύρραξη, είναι κάτι που πιθανολογείται ως εκτίμηση, υπό την έννοια ότι αντ’ αυτών, η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να έχει ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό F-16.

Τα ανωτέρω, σημαίνουν ότι περισσότερο πολιτικοί λόγοι και “συμφέροντα” βρίσκονται πίσω από τις προμήθειες γαλλικών μαχητικών και όχι η πίεση ή το ενδιαφέρον του επιχειρησιακού φορέα. Τώρα όμως, στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας υφίσταται ένας αριθμός Mirage, που απλώς δεν μπορεί να παραμένει απαξιωμένος, διότι καταστρέφεται η όποια επένδυση έχει γίνει σε επιτελικό επίπεδο, προς εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων. Συνεπώς, πρώτιστη ανάγκη αποτελεί η 114 Πτέρυγα Μάχης, που σήμερα είναι περίπου “διακοσμητική”, να αποκτήσει και πάλι ουσιαστική υπόσταση.

Η επένδυση που πρέπει να γίνει στα Mirage, καλύπτει σε πρώτη φάση το κόστος της FOS και σε δεύτερη φάση, το κόστος συντηρήσεως των όπλων τους. Πρόκειται για σημαντική συνολική δαπάνη. Το ενδεχόμενο ενός περιορισμένου προγράμματος αναβαθμίσεως των Mirage 2000-5Mk2, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, με κύριο σημείο εστιάσεως την απόκτηση υποδομής ζεύξεως Link 16 κι ενδεχομέως αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος αυτοπροστασίας.

Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, τα 24 Mirage 2000-5Mk2 μπορούν να παραμείνουν στην “πρώτη γραμμή”, για άλλες δύο δεκαετίες. Το μέλλον των 20 μη αναβαθμισμένων Mirage 2000, προοιωνίζετα βραχύτερο, καθώς τυχόν αναβάθμιση ή οποιαδήποτε άλλη προσθήκη, συνεπάγεται σημαντική και δυσβάστακτη δαπάνη, που θα είναι και ανορθολογική.

Εγγύς και απώτερο μέλλον

Στα τέλη της δεκαετίας, η Πολεμική Αεροπορία θα είναι σημαντικά συρρικνωμένη σε δύναμη μαχητικών, στην περιοχή των 200. Θα υφίστανται τα 84 αναβαθμισμένα F-16V, τα 38 F-16 Block 50 που θα είναι εγκληματικό να μην αναβαθμιστούν και αυτά, μαζί με τα 24 Mirage 2000-5Mk2. Σε αυτά, πιθανώς να έχουν προστεθεί 24 F-35, για τα οποία υπάρχει εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον F-16 Block 30 και Mirage 2000, θα βρίσκονται στην “δεύτερη γραμμή”, σε μειούμενους αριθμούς.

Ωστόσο, εκείνη την εποχή, θα έχει αρχίσει να διερευνάται η επιχειρησιακή αξιοποίηση των μη επανδρωμένων μαχητικών που θα συνοδεύουν σε σμήνωση επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, πολλαπλασιάζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες και ενισχύοντας την επιβιωσιμότητα των τελευταίων. Συνεπώς, αυτό θα είναι το “άλμα” που θα αποτελεί το στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία εκείνη την περίοδο, κάτι που μόνο το F-35 δείχνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα αγοραστούν μαχητικά από την Γαλλία. Το Rafale όμως, δεν μπορεί διά της λογικής να θεωρείται “εφικτό” από οικονομικής απόψεως, όσο και επαρκές, από επιχειρησιακής. Η αυγή της 6ης γενιάς μαχητικών, θα έχει αρχίσει και το ευρωπαϊκό FCAS, στο οποίο η Γαλλία επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο σημαιοφόρου, θα είναι μια φυσιολογική επιλογή για την Ελλάδα. Υπ’ αυτή την έννοια, η χώρα πρέπει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξη στην κοινοπραξία του FCAS, σοβαρό ζήτημα το οποίο εγκαίρως έχει αναδείξει η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Δεν ξέρω εάν τα Mirage αγοράστηκαν για πολιτικούς λόγους ή για μίζες και ούτε μπαίνω σε τέτοια συζήτηση, στην οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να εξετασθούν και οπλικά συστήματα άλλης προελεύσεως. Εκτός εάν κάποιος με πείσει ότι όταν στις αρχές του 2020 ο πρωθυπουργός μας πήγε στον Τραμπ και του είπε ότι θέλει να πάρει F-35, δεν το έκανε για την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, αλλά επειδή ήταν πεπεισμένος για την επιχειρησιακή τους αξία (η οποία είναι πολύ συζητήσιμη, ενώ, ακόμα κι αν τα πάρουμε, αυτή θα διαφανεί σε 5-10 χρόνια)…
  Πάντως, ανεξαρτήτως του σκεπτικού που πρυτάνευσε για την εκάστοτε προμήθεια γαλλικών Α/Φ, αυτά απεδείχθησαν ικανότατα στο πεδίο. Ειδικά τα Mirage F1CG, τα οποία καλώς ή κακώς παρήγγειλε ο Ιωαννίδης (γεγονός το οποίο λίγη σημασία έχει), αποτέλεσαν το τελευταίο μαχητικό της ΠΑ το οποίο διασφάλισε την αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο για όλη την δεκαετία του ‘80, καθώς κανένα άλλο αεροπλάνο της εποχής εκείνης δεν μπορούσε να του αντιπαρατεθεί επιτυχώς στην αναχαίτιση και την κλειστή αερομαχία, παρά την συνολική ανωτερότητα του F-4E Phantom, όπως εξηγείται στο πρόσφατο άρθρο του Βελισάριου “Η Αρχαία Γραία, η Ελλάς (Graecia/Greece) και η ιστορία της Αεροπορικής Βάσης Τανάγρας” https://belisarius21.wordpress.com/2020/08/21/η-αρχαία-γραία-η-ελλάς-graecia-greece-και-η-ιστορία/
  Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προμήθειας των εν λόγω Α/Φ, η Γαλλία είχε αναλάβει να συνδράμει στρατιωτικά την Ελλάδα, αποστέλλοντας Α/Φ, μέχρι να ολοκληρωθεί η παραλαβή και η εκπαίδευση των Ιπταμένων. Αυτό το αποκάλυψε ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν σε άρθρο του το 2008.
  Τη σκυτάλη παρέλαβε το Μ2000, το οποίο μπορεί να αντιπαρατεθεί ικανοποιητικά στο F-16, κάνοντας τη διαφορά. Όταν ο αντίπαλος έχει κυρίως F-16, δεν έχει έννοια να επενδύεις κι εσύ αποκλειστικά στον ίδιο τύπο, καθώς στην περίπτωσή μας οι Τούρκοι θα έχουν πάντα περισσότερα. Άρα η διαφοροποίηση επιβάλλεται. Ειδικά το -5, με το ισχυρότατο ραντάρ του (το οποίο κατευθύνει ταυτόχρονα 4 πυραύλους σε 4 στόχους) και το πολύ ικανό Σύστημα Αυτοπροστασίας, νομίζω ότι αποτελεί τον συνεχιστή του Mirage F1CG στο Αιγαίο. Αρκεί να πετάει βέβαια…
  Για όσους θεωρούν ότι τα Mirage είναι ακριβότερα, παραπέμπω στο κλασσικό πλέον άρθρο “Ο μύθος των ακριβών γαλλικών οπλικών συστημάτων” https://www.linkedin.com/pulse/ο-μύθος-των-ακριβών-γαλλικών-οπλικών-συστημάτων-konstantinos-zikidis/ Επίσης, να σημειώσω ότι οι Γάλλοι είναι πολύ πιο θετικοί σε συμπαραγωγές, στο να επιτρέψουν πιο ολοκληρωμένη συντήρηση στη χώρα κλπ. Οι δυνατότητες υποστήριξης που έχουμε εγχωρίως (κυρίως στην ΠΑ και στην ΕΑΒ αλλά και σε κάποιες εταιρείες) για τα Mirage (ιδίως για τα παλαιά Μ2000) είναι ιδιαίτερα σημαντικές, συμπεριλαμβανομένων των όπλων τους.
  Αναφορικά με τα όπλα, αν και τα γαλλικά όπλα είναι κατά κανόνα ακριβότερα, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Magic II, S530D, MICA και SCALP, όλα παρείχαν ή παρέχουν ιδιαίτερες δυνατότητες σε σχέση με τα ανάλογα αμερικανικής προελεύσεως. Ειδικά για τα SCALP, πολύ απλά οι ΗΠΑ δεν μας αποδεσμεύουν ανάλογα όπλα, παρά τις όποιες προσπάθειές μας (σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, δεν επικαλούμαι εσωτερική πληροφόρηση).
  Επιστρέφοντας στο πολιτικό επίπεδο, θα ήθελα να παραπέμψω σε ένα πρόσφατο άρθρο του Μανώλη Κοττάκη, το οποίο εξηγεί την ανάγκη ύπαρξης 2ης πηγής προμήθειας οπλικών συστημάτων: https://www.olympia.gr/amyna/ellada-gallia-symferonta/
  Τέλος, να υπενθυμίσω ότι το ‘74 και το ‘96 οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι δεν στάθηκαν στο πλευρό μας. Ακόμα και σήμερα, εκτός από δηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης, δεν υπάρχουν άλλες κινήσεις. Μόνο “φιλικά χτυπήματα στην πλάτη”, για να πάμε σε “διάλογο” για τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα…
  Κατόπιν τούτων, νομίζω ότι όχι μόνο τεκμηριώνεται αλλά και επιβάλλεται η εξοπλιστική διαφοροποίηση, και όχι μόνο στην ΠΑ…

  1. Πρώτη φορά που γράφω στο αγαπητό Ιστολόγιο αν και το παρακολουθω πάρα πολύ καιρό για να πω πως συμφωνώ πληρως με τον κυριο Ζηκιδη και να παρακινησω όποιον δεν έχει διαβάσει τον μυθο περι ακριβών γαλλικών όπλων να το κάνει οπωσδήποτε!

 2. Καλημέρα. Ελάχιστα μπορεί κανείς να προσθέσει στο τεκμηριωμένο σχόλιο του αγαπητού και γνώστη εκ των έσω Σμήναρχου κ. Ζηκίδη με το οποίο συμφωνώ πλήρως. Τα γαλλικά αεροσκάφη στην ΠΑ είναι σαν τον γάιδαρο του Χότζα: Εκεί που νόμιζε ότι τον είχε επιτέλους εκπαιδεύσει να μην τρώει για να γλυτώσει τα έξοδα της τροφής του… πέθανε (από την πείνα φυσικά). Είναι η κλασική περίπτωση αυτοεκπληρούμενης προφητείας, δηλαδή μια πρόγνωση που προκαλεί η ίδια την πραγμάτωση της αφού η πεποίθηση σε αυτή διαμορφώνει και μια συμπεριφορά που εν τέλει την πραγματοποιεί.

  Το άρθρο του κ. Βλάσση δυστυχώς βρίθει αυθαίρετων συμπερασμάτων και λογικών αλμάτων. Όντας εξαιρετικός γνώστης σε θέματα φορητού οπλισμού και τόσα άλλα, με μεγάλη προσφορά στο Ελληνικό κοινό στα θέματα αυτά, στο άρθρο αυτό δείχνει ότι τα αεροπορικά θέματα σίγουρα δεν είναι το δυνατό του σημείο.

  Εν ολίγοις δεν πληρώσαμε φράγκο για FOS στα Mirage τόσα χρόνια (ενώ π.χ στην Lockheed είχαμε να δώσουμε μισό δισ. για τα…. P-3B), άρα δεν έχουν τις αναγκαίες διαθεσιμότητες (λες και σε αυτό φταίνε τα Mirage ή οι Γάλλοι), άρα αφού δεν πληρώσαμε ότι οφείλαμε ώστε να πετάνε αλλά υπάρχει ακόμα ΠΑ… δεν τα χρειαζόμαστε (και ας προσφέρουν ποιοτική υπεροχή με τα συστήματα και τα όπλα τους), άρα ούτε Rafale μπορούμε να πάρουμε (φυσικά, αν θέλουμε να ξοδέψουμε τόσο όσο και για το FOS των Mirage, δηλαδή… τίποτε), άρα τα Mirage που αγοράστηκαν με… πολιτικά κριτήρια (μήπως όπως π.χ η τελευταία παρτίδα των F-16 Advanced που λέγεται ότι η ΠΑ δεν ήξερε τίποτε για την αγορά τους;) πρέπει να φύγουν, άρα η λύση είναι Lockheed και πάλι Lockheed με ορίζοντα τα πανάκριβα και προβληματικά F-35 που είναι… μονόδρομος για το “άλμα” (λες και δεν θα τα πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας για αυτά), αφού το Rafale δεν είναι επαρκές από επιχειρησιακής απόψεως (ενώ τα F-35 που δεν μπορούν χρόνια τώρα να περάσουν ούτε την φάση των Αρχικών Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης, με το στραβό πυροβόλο, την προβληματική ενσωμάτωση των ΑΜRAAM, το ALIS που τρέχει σε Internet Explorer 11, την ψύξη με … καύσιμο και τα μύρια όσα προβλήματα έχουν, έχουν αποδείξει ότι είναι… επαρκή επιχειρησιακά…΄Ισως στις φτιαγμένες εξομοιώσεις της Lockeed).

  Κοινώς κατά την ταπεινή μου γνώμη πρόκειται για ένα μεροληπτικό και ελλιπές σε τεκμηρίωση άρθρο που μέσω λογικών αλμάτων καταλήγει πάλι με τον έναν ή τον άλλη τρόπο στην απόλυτη εξάρτηση από τον Θείο Σαμ και τον εθνικό μας προμηθευτή Lockheed. Αρνούμαι να καταλογίσω στον κατά τα άλλα αξιότιμο κ. Βλάσση σκοπιμότητα, αλλά δεν παύει στα μάτια μου να αποτελεί μια σοβαρή αστοχία αντικειμενικότητας και ευθυκρισίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.