Υπεγράφη στις 4 Μαΐου η σύμβαση χρονομισθώσεως των Heron

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Λύθηκε το “μυστήριο” της ανακοινώσεως από πλευράς ΓΔΑΕΕ προ διημέρου, περί του αντικειμένου της υπογραφής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – Ισραήλ. Κατά την σχετική ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ: “Την 04 Μαΐου 2020, υπογράφηκε αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους του Ισραήλ και συγκεκριμένα ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α). και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Υποστράτηγου (ε.α) Udi Adam. Υπό την κρίση της πανδημίας εξαιτίας του COVID – 19, η συμφωνία υπογράφηκε ψηφιακά“.

Σε σημερινή ανάρτηση του Υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ στο Twitter, γίνεται αναφορά στην υπογραφή συμφωνίας για χρονομίσθωση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου Heron, που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως στην “άμυνα των συνόρων”.

 

Σημερινό δελτίο Τύπου της κατασκευάστριας IAI, αναφέρει ότι η συμφωνία είναι τριετούς διαρκείας με πρόβλεψη για τελική προμήθεια των συστημάτων από την Ελλάδα, με την εκπνοή της. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, τα Heron θα είναι στην “ναυτική διαμόρφωση” και προσθέτει: “Το σύστημα Heron, εφοδιασμένο με πλατφόρμες ημέρας και νύκτας, ραντάρ ναυτικής περιπολίας και δορυφορικές επικοινωνίες, προσφέρει εκτεταμένη επιχειρησιακή αυτονομία σε ευρύ φάσμα σεναρίων περιλαμβανομένων ναυτικής περιπολίας, προστασίας θαλασσινών και χερσαίων συνόρων, Έρευνας και Διάσωση, διαχείριση καταστροφών και άλλα“.

Πλην της ασαφούς ανακοινώσεως της συμφωνίας από την ΓΔΑΕΕ, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν έχει προβεί σε άλλη ανακοίνωση ή έκδοση δελτίου Τύπου επί του συγκεκριμένου.

Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί στις 1 Φεβρουαρίου 2018 από την Βουλή, οπότε και είχε γίνει γνωστό σε επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΘΑ, ότι αφορούσε 7 αεροχήματα με έναν σταθμό ελέγχου εδάφους και έναν δεύτερο προαιρετικώς, με συνολικό ύψος δαπάνης 35,5 εκατ. €. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, το υποπρόγραμμα εγκρίθηκε εκ νέου σε συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκού Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 17 Δεκεμβρίου 2019, κατά την οποία το κόστος της συμφωνίας προσέγγιζε τα 40 εκατ. € πράγμα που σημαίνει ότι αναθεωρήθηκε ο αριθμός των συστημάτων και των γενικότερων προνοιών της συμβάσεως. Άλλωστε, στην ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων από το ΓΕΑ στις 30 Οκτωβρίου 2019, είχε αναφερθεί η χρονομίσθωση ενός μόνο συστήματος MALE.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.