Υπόθεση Οruc Reis και οι αδιάβαστοι

Του Νίκου Τριάντη

Πάλι ακούμε διαβαζουμε διάφορες αναλύσεις σχετικά με τις κινήσες των Τούρκων και φαίνεται πώς οι αδιάβαστοι είναι αρκετοί.

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis τις τελευταίες 48 ώρες ακολουθεί μία ακόμη καλοσχεδιασμένη πορεία. Η πορεία του και η περιοχή δείχνει ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά τι τους ανήκει με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης απλά θέλουν και αυτά που ανήκουν στον γείτονα.

Έτσι αφού εξάντλησαν την γρήγορη δισδιάστατη έρευνα σε μία περιοχή που το Δίκαιο της Θαλάσσης λέει πως είναι η Ελληνική ΑΟΖ και απέτυχαν να φτάσουν πέρα του ορίου των 12 μιλίων στον κύριο όγκο τους συμπλέγματος της Μεγίστης στράφηκαν σε άλλη περιοχή με νεότερη NAVTEX.

Η περιοχή που συνεχίζουν την έρευνα μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στην Ρόδο και το Καστελόριζο αλλά πρόκειται για την Τουρκική ΑΟΖ. Παρ’ όλα αυτά το τουρκικό ερευνητικό μπαινοβγαίνει σε αυτή την περιοχή φτάνοντας στα 18,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ρόδου και τα 9,5 ναυτικά μίλια από την Ρώ. Το κάνει με τέτοιο κουτοπόνηρο τρόπο ώστε η παραβίαση να είναι μικρής διάρκειας και να επανέρχεται στην δική τους περιοχή.

Οι Τούρκοι ξέρουν πως έχουμε δίκιο και στην περίπτωση της Αιγύπτου όπου ασκήσαμε το δίκιο αυτό κατά την πορεία τους στην δική μας υφαλοκρηπίδα δεν παραβίασαν ποτέ το όριο της ΑΟΖ Ελλάδος -Αιγύπτου.

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν τις κινήσεις αμφισβήτησης όπου υπάρχει”κενό” καθορισμού ορίων. Αυτό σκοπεύουν να κάνουν και στα νότια της Κρήτης όχι εκεί που ορίστηκε η ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου αλλά εκεί που δεν έχει οριστεί η ΑΟΖ Ελλάδος-Λιβύης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.