Υπουργικό Συμβούλιο με επίκεντρο την αναβάθμιση των F-16

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Περιγράφοντας ως πρώτο στόχο την αναβάθμιση του υφισταμένου υλικού και μετά την προμήθεια νέου στην διάρκεια συσκέψεως του Υπουργικού Συμβουλίου στις 28 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να αναμένονται στο εγγύς μέλλον αναθέσεις συμβάσεων για προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων. Η επισήμανση ενδιαφέρει περισσότερο ως προς την προμήθεια 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R Sea Hawk για το Πολεμικό Ναυτικό ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία είχε υπογραφεί στις αρχές του χρόνου από τον τότε ΥΕΘΑ και προωθείται ως ενεργοποιημένο υποπρόγραμμα. Στην περίπτωση της συζητούμενης προμήθειας νέων φρεγατών, όπως έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη από τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο, αυτή βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο συζητήσεων.

Επί της ουσίας, στην σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάσθηκε από τον ΥΕΘΑ η επικείμενη κατάθεση προς συζήτηση στην Βουλή της Συμβάσεως Παροχών του προγράμματος αναβαθμίσεως μαχητικών σε F-16V, η προώθηση της Συμβάσεως FOS για τα μαχητικά Mirage 2000 που επιδιώκεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως και η προμήθεια υλικών για τα 5 υποβρύχια Type 214 και Type 209.

H περίπτωση των υποβρυχίων, σχετίζεται προφανώς με την τροποποίηση που ψηφίσθηκε στην Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο για επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 21,5 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το εξάμηνο Οκτωβρίου 2019 – Μαρτίου 2020, για το πρόγραμμα των υποβρυχίων ΠΙΠΙΝΟΣ, ΜΑΤΡΩΖΟΣ, ΚΑΤΣΩΝΗΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ. Από αυτή την χρηματοδότηση, τα 6 εκατ. ευρώ αφορούν τεχνική υποστήριξη και υλικά ολοκληρώσεως του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη, με το αρχικό αεροσκάφος που θα χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο, να προσγειώνεται στην 114 Πτέρυγα Μάχης την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, για να φιλοξενηθεί μέχρι να μεταφερθεί στις διπλανές εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Αυτό θα απαιτήσει μερικές ημέρες, επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στεγανοποιήσεως του υποστέγου που θα χρησιμοποιηθεί, μετά την διαπίστωση προβλήματος από ομάδα της Lockheed Martin που επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις.

Αμέσως μετά, θα αρχίσει η αντικατάσταση υποσυλλογών με νέες που έχουν μεταφερθεί ήδη στην ΕΑΒ από τις ΗΠΑ, εργασίες που θα εκτελεσθούν υπό την ευθύνη ανθρώπων της Lockheed Martin και τις οποίες θα παρακολουθεί προσωπικό της ΕΑΒ, που με αυτό τον τρόπο θα εκπαιδευθεί ώστε να μπορεί να επαναλάβει την διαδικασία στο σύνολο των προβλεπομένων αεροσκαφών που θα ακολουθήσουν. Μέχρι να γίνει αυτό, το πρωτότυπο αναβαθμισμένου F-16V θα πετάξει στις ΗΠΑ ώστε να γίνουν όλοι οι έλεγχοι δοκιμών και πιστοποιήσεως.

Μετά την επιστροφή του πρωτοτύπου στην Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα αρχίσει η μεταφορά F-16 στην ΕΑΒ προς εκτέλεση των εργασιών. Το πρώτο διάστημα θα εισέρχονται αεροσκάφη ανά ζεύγη αλλά στην πορεία θα μεταφέρονται και θα αποδίδονται αναβαθμισμένες τετράδες αεροσκαφών.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

  1. @Konstantinos Zikidis

   Χρόνια πολλά και συγχαρητήρια για το νέο (πρόσφατο) άρθρο, σχετικά με το θέμα προμήθειας ΝΜΑ που ανακυκλώνεται για άλλη μια φορά στην Ελλάδα.

   Επειδή πιστεύω ότι το συγκεκριμένο θα ενοχλήσει αρκετούς παλαβούς αρμόδιους/υπεύθυνους(και μη), να υποθέσω ότι έχεις μελετήσει τις επαγγελματικές σου προοπτικές στο αντικείμενο; 😉

   1. Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεστε, εγώ είμαι ένας νομοταγής πολίτης και ένας τυπικότατος Στρατιωτικός…

    😉

    Επιμένω ότι ό,τι γράφω είναι “εντός προδιαγραφών” και δεν αποκαλύπτω ποτέ κάτι που δεν είναι γνωστό. Δεν επιτρέπεται να εθελοτυφλούμε: τα προβλήματα της ΠΑ έχουν αναφερθεί σε πολλά δημοσιεύματα και κυρίως από τον ίδιο τον Αρχηγό μας (τον προηγούμενο). Παρ’ όλ’ αυτά, διαπιστώνω ότι πολλοί “πέφτουν απ’ τα σύννεφα”, λες και ακούνε μερικά πράγματα για πρώτη φορά… Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει με τους απέναντι, οι οποίοι γνωρίζουν τα πάντα.
    Δεν έχει έννοια λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ούτε έχουμε πλέον το περιθώριο για ανέμελη “εξοπλιστική διπλωματία”. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και έχουμε ευθύνη: θα πρέπει να έχουμε το συντομότερο δυνατόν πολλά και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα. Προφανώς εν ενεργεία…

    1. Επειδή δεν αμφιβάλω και για τα 2 πρώτα σημεία όπως και για το 3ο που αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών(απορρήτου), απολογούμαι για την παραπάνω μου παρατήρηση σε περίπτωση που προκάλεσε λανθασμένες εντυπώσεις. 🙂

     Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν πρέπει να φανταζόμαστε πράγματα που ξεφεύγουν αρκετά απο την σημερινή ελληνική πραγματικότητα στα οικονομικά. Η πολιτική που συνεχίζει όμως να περιφρονεί ακόμα και την μαθηματική επιστήμη(η οποία λέει ότι 1+1=2 και όχι 4,5,6 η περισσότερο) έχει προφανώς άλλη άποψη στο όλο θέμα, αφού συνεχίζει να ξανά-ζεσταίνει θέματα τα οποία παραμένουν εκτός οικονομικής πραγματικότητας για την Ελλάδα, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσκίνητη στα θέματα εντός των οικονομικών ικανοτήτων της χώρας. Προκαλώντας έτσι λανθασμένες εντυπώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες/συμπατριώτες(αν υπάρχουν ακόμα, εφόσον «λογικά» δεν θα έπρεπε με τα μέσα ενημέρωσης που υπάρχουν σήμερα).

     Συμφωνώ επίσης ότι μερικοί το έχουν παρακάνει με το θέμα των «απόρρητων πληροφοριών», αφού οι απέναντι έχουν(όπως παρατήρησες ο ίδιος σε σχετικό σχόλιο σε άλλη ιστοσελίδα) όλα τα μέσα για την συλλογή (πραγματικά) ευαίσθητων πληροφοριών, ώστε να μη περιμένουν (η να στηρίζονται σε) μια διαρροή χρήσιμων στοιχείων σε αναφορές της αμυντικής ειδησεογραφίαςστην Ελλάδα).

     Η εξοπλιστική διπλωματία όπου υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια για εφαρμογή, πρέπει να έχει και ένα «χειροπιαστό» νόημα το οποίο δεν αντιλαμβάνομαι σήμερα στις ανακοινώσεις στην Ελλάδα, αλλά ούτε στις πράξεις(;) που παρατηρώ τα χρόνια που σταμάτησαν τα πάντα.
     Ειδικά η παύση παραλαβής υλικού απο προγράμματα σε εξέλιξη, για πολιτικούς/ψηφοθηρικούς λόγους ορισμένων πολιτικών προσώπων, μου φαίνεται εντελώς ξεκάρφωτη σαν πρακτική και συμπεριφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.