Το ουκρανικό APS Zaslon-L

Το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) Zaslon-L της ουκρανικής Ukrspetsexport έχει σχεδιαστεί για την προστασία των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης από μια ποικιλία απειλών.

Το L στην ονομασία του σημαίνει ότι έχει βελτιστοποιηθεί για να εγκατασταθεί στα ελαφρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως τα ευρέως χρησιμοποιούμενα ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 και παρόμοια οχήματα.

Το Zaslon-L περιλαμβάνει μια μονάδα διανομής ισχύος, έναν πίνακα ελέγχου και την λεγόμενη μονάδα αντιμετώπισης απειλών (ATM). Η τελευταία είναι τοποθετημένη εξωτερικά του οχήματος, με τον ακριβή αριθμό μονάδων να εξαρτάται απο την απαιτούμενη περιοχή κάλυψης, για παράδειγμα στο εμπρόσθιο μετωπικό τόξο της πλατφόρμας ή κατά 360º.

Η κυλινδρική ATM περιλαμβάνει ένα χιλιοστομετρικό ραντάρ (MMR) και ένα πυρομαχικό αντιμετώπισης απειλής, το οποίο επεκτείνεται πριν την ενεργοποίηση του.

Το MMR εντοπίζει την επερχόμενη απειλή, και τότε εντός βεληνεκούς, το πυρομαχικό πυροδοτείται και εξουδετερώνει την απειλή χρησιμοποιώντας ένα πυκνό νέφος ταχέως κινούμενων θραυσμάτων. Η Ουκρανία δήλωσε χρόνο αντίδρασης τα 0.001-0.006 δευτερόλεπτα και βεληνεκές εντοπισμού και προσβολής τα 1,2-2,25 μ. Η βασική μονάδα ζυγίζει 170 κιλά και η ελαφρύτερη ζυγίζει 120 κιλά.

Είναι διαθέσιμοι εκτοξευτές ενός και δύο πυρομαχικών. Στην περίπτωση του τελευταίου, από την στιγμή που το πρώτο πυρομαχικό εκτοξευτεί, το δεύτερο προετοιμάζεται για δράση.

Σύμφωνα με τον εργολάβο, μπορεί να προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας από τα αντιαρματικά όπλα που είναι εξοπλισμένα με υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικές κεφαλές (HEAT), όπως επίσης και πυρομαχικά κινητικής ενέργειας μέχρι το διαμέτρημα των 125 χλστ και ταχύτητα ως 1200 μ/δ.

Η διοίκηση τουρκικών επίγειων δυνάμεων έχει αναπτύξει το σύστημα APS hard-kill Aselsan Pulat, το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία του Zaslon-L, το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί στα αναβαθμισμένα άρματα μάχης M60T που αναπτύχθηκαν στα τουρκικά σύνορα.

©Bakr Alkasem/AFP | Τουρκικό άρμα μάχης M60T με τον πύργο ασφαλισμένο σε θέση πορείας. Στην φωτογραφία φαίνεται το ηλεκτροοπτικό σύστημα ιστού TEPES (αριστερά), ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού που πιθανόν είναι ο Aselsan SARP (δεξιά), και δέκτες προειδοποίησης λέιζερ (τοποθετημένοι πάνω στο πλέγμα του καλαθιού) την 11η Οκτωβρίου 2019.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.