Ρωσία: Η κορβέτα Ζελένι Ντολ ολοκλήρωσε τις δοκιμές στην Αρκτική, υποστηρίζοντας τον Βόρειο Στόλο

Η κορβέτα Ζελένι Ντολ κλάσης Buyan έργου 21631 εκτέλεσε ελέγχους και δοκιμές στη Θάλασσα Μπάρεντς και στη Λευκή Θάλασσα. Επλευσε, μέσω εσωτερικών πλωτών οδών, από τη Βαλτική Θάλασσα στην Αρκτική για να συμμετάσχει σε ασκήσεις του Βορείου Στόλου και εκτόξευσε με επιτυχία πύραυλο κρουζ. Με αυτήν την δοκιμή διαπιστώθηκε ότι μικρά πλοία με πυραύλους Kalibr μπορούν να ενισχύσουν την βόρεια γραμμή. Για την Ρωσία, είναι ζωτικής σημασίας αυτή η δυνατότητα, καθώς πιθανόν το NATO να αναπτύξει στην Νορβηγία πυραυλική άμυνα, γραφεί η εφημερίδα Ιζβέστια.

Οι δοκιμές της κορβέτας Ζελένι Ντολ στον Βόρειο Στόλο χαρακτηρίστηκαν ως επιτυχημένες. Πριν από αυτό δεν ήταν σαφές αν οι μικρές κορβέτες έργου 21631 μπορούσαν να επιχειρήσουν στις καιρικές και υδρογραφικές συνθήκες της Αρκτικής. Η κορβέτα αντιμετώπισε την αποστολή που της ανατέθηκε και ολοκλήρωσε όλες τις εργασίες της.

Η Ζελένι Ντολ του Στόλου Βαλτικής έπλευσε στην περιοχή της άσκησης μέσω εσωτερικών πλωτών οδών, από τον ποταμό Νέβα στην Λίμνη Λαντόγκα και το κανάλι Μπελομόρο-Μπαλτιγισκι στην Λευκή Θάλασσα. Στον Βόρειο Στόλο, η κορβέτα κατάπλευσε στα λιμάνια Σεβερόντβινσκ και το Σεβερομόρσκ. Έπλευσε περισσότερα από 3300 ναυτικά μίλια.

Στην Λευκή Θάλασσα, η κορβέτα εκτέλεσε βολή ενός πυραύλου Kalibr ο οποίος χτύπησε έναν επάκτιο στόχο στο πεδίο βολών Τσιζά. Η κορβέτα σύντομα θα επιστρέψει στην βάση της στην Βαλτική από την ίδια πλωτή οδό.

Μέχρι πρόσφατα, το ρωσικό Ναυτικό δεν είχε πλεύσει από την μια κατεύθυνση στην άλλη μέσω των εσωτερικών πλωτών οδών, δήλωσε ο εμπειρογνώμων Ντμιτρι Μπολτένκοφ. “Οι παρακαμπτήριες πλωτές οδοί προσδίδουν στο Ναυτικό μεγαλύτερες πιθανότητες συγκέντρωσης δυνάμεων σε αρκετές κατευθύνσεις σε περίπτωση απειλών. Δεν αποτελεί πρόβλημα για ένα καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα. Αν απαιτηθεί, μικρά πλοία από τις θάλασσες Βαλτικής και Κασπίας μπορούν να ενισχύσουν τον Βόρειο Στόλο”, δήλωσε.

Η Ζελένι Ντολ εκτοπίζει 850 τόνους και σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση στόχων σε παράκτια ύδατα. Μεταφέρει οχτώ εκτοξευτές πυραύλων Kalibr ή Onix και πυροβόλα. Επιπλέον, οι κορβέτες μπορούν να συμπεριληφθούν στις επονομαζόμενες δυνάμεις αναγνώρισης-κρούσης και αναγνώρισης-προσβολής.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο Βόρειος Στόλος μπορεί να ενισχυθεί άμεσα με φορείς πυραύλων κρούζ. Μπορεί να είναι απαραίτητο αν το NATO αναπτύξει πυραυλική ομπρέλα στην Νορβηγία ή σε παρακείμενα ύδατα, δήλωσε ο Ντμιτρι Κορνέφ. “Μπορεί να αναπτύξει πολεμικά πλοία με πυραυλική άμυνα AEGIS. Θεωρητικά μπορεί να καταρρίψει τους ρωσικούς διηπειρωτικούς πυραύλους που θα ίπτανται πάνω απο την Νορβηγία και κοντά σε αυτήν. Οι φορείς πυραύλων κρουζ είναι αναγκαίοι για την διάρρηξη της άμυνας. Οι πλωτοί Kalibr μπορούν να εκτοξεύσουν δύο τύπους πυραύλων – αντιπλοϊκούς και κατά επίγειων στόχων. Και οι δύο είναι αναγκαίοι για το σπάσιμο της πυραυλικής άμυνας. Ενας θα καταστρέψει το AEGIS και ο άλλος θα προσβάλει τις επίγειες εγκαταστάσεις”, δήλωσε.

Τον Οκτώβριο 2019, η νορβηγική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκτήσει ραντάρ και πυραύλους για την επίγεια πυραυλική άμυνα του NATO μέσα στην επικράτεια της. Δεν πρόκειται να αναπτύξει ξένες βάσεις πυραυλικής άμυνας μέσα στο έδαφος της. Ωστόσο, η Νορβηγία παρέχει λιμάνια σε ξένα πολεμικά πλοία του συστήματος πυραυλικής άμυνας. Οι υποδομές στο Τρόμσο ανακαινίστηκαν για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που είναι εφοδιασμένα με το AEGIS και πυραύλους κρουζ, γραφεί η εφημερίδα Ιζβέστια.

 

Πηγή: navyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.